Perasaan & Sikap seharian

selamat malam semua...
ini 1st entri dan last entri utk malam ini...
perasaan saya pada hari ini  ??

seawal pagi selepas bangun tidur...
malas utk ke kerja..


kemudian selepas tengahari.. 
dalam keadaan cuaca terlalu panas dan bahang



 dan juga ini..


saya tak mampu berkata hnya mampu menunjukkan gambar ini menggantikan keadaan dan perasaan saya ari ni... 


tapi saya happy sebab esok ari jumaat...
esok ari relax sedunia..
sabtu ahad akan cuti..he..he... i like..


esok juga ari sedih kerana beberapa rakan kerja kami telah dipindahkan ke bahagian lain termasuk bos ku juga...ku harap mereka happy di bahagian yang ditempatkan jangan lupe kan kami.. kamu sume adalah rakan yang terbaik...



setiap kehidupan sentiasa ada dugaan dan rintangan seperti juga dalam hdup kita seharian ada perlbagai perasaan yang dialami dalam tempoh 24jam sahaja...
bersyukurla dengan nikmat yang kita perolehi..
sayang kamu sume..

selamat malam...





DECO DECO BENG BENG BOONG !

klik punyer klik malam ini tetibe singgah di blog en. ben nie..he..he.. ada segmen baru lagi...jadi ape lagi dengan berbesar hati kita join sni....






layan..he..he..

jika ada yang berminta klik2 pada entri he..he.. jom sebelum malam melabuhkan sayapnyer..he..he..malam ada sayap ke..

APAM PUTERI AYU

asyik berblogwalking akhirnyer ku terjumpe resepi kuih kegemaranku..sdapnyer..cntik sgt gmbar beliau..ku lihat sambil telan air liur..he..he.. dekat mane agaknyer nak ku beli..kat sni susah gak nak cari kuih2 macam nie..dulu mase ku kecil2 ibu selalu buat2 kuih untuk minum petang..tapi kini dah tak de sape nak tolong buatkan kuih ku pun rajinkan diri mencube resepi ini..ku ambil dari blog kak ummi..skali tgok gmbar mmg menggiurkan..he..he.. 
banyak sangat membebel layan resepi dan gambar2 semasa dan setelah resepi nie terhasil...


acuan yang baru dibeli..he..he..he




Resepi: Rossitamz @ Azita
Sumber: SL aka Nina @ Sweetlily Kitchen

sumber: kak ummi Home sweet home
Bahan-bahan ( 40 biji - bergantung pada saiz acuan )
(*akak guna acuan lebih kecil, dapat kurang lebih 48 biji)

  • 5 biji telur (saiz kecil)
  • 250gm tepung gandum
  • 300gm gula (*akak kurangkan kpd 270 gm je)
  • 2 camca teh ovallate
  • 1 camca teh baking powder
  • 250ml santan
  • sedikit pewarna hijau
  • 2 camca teh paste pandan
  • Kelapa putih secukupnya (digaul dengan sedikit garam dan tepung ubi)
Cara-cara: 

  1. Panaskan kukusan.
  2. Pukul telur, gula dan ovallatte hingga kembang dan gebu.
  3. Masukkan santan, tepung gandum, baking powder, paste pandan dan pewarna.
  4. Kacau lagi hingga sebati.
  5. Sapu sedikit minyak pada acuan.
  6. Masukkan kelapa di bahagian bawah acuan dan mampatkan.
  7. Masukkan adunan dan kukus selama lebih kurang 5 minit.
  8. Setelah dikeluarkan dari kukusan, tunggu hingga sejuk sikit supaya senang dikeluarkan dari acuan.
Sebiji2 resepi ini ku ikutkan sebab takut tak jadi pulak nak makan nnti..ayam kat sni tak de..nak tunggu monyet dia dh takut nak panjat umah lagi...he..he.. monyet..monyet yang nakal..

maka terhasilla resepi kuih ini... layankan gambar nie...

bahagian atas tu he..he..


cam ne ok tak..he..he
w/pun tak seindah bentuk kak ummi tapi rasanya sedap sangat2..lembut dan gebu..he..he









update 12 March 2011- repeat order dari azlin (SPR)


hai selamat malam...
godek asyik godek kamera dah pun ku temui jumpe dengan kabelnyer..he..he..
ape lagi uploadla gmbar-gambar yang lepas..
nie order mase cuti sek ari tue..dari azlyn SPR..thanks lyn beliau mmg selalu order muffin, kek...dengan Murni Delights..baik orgnyer..selalu memberi sokongan..adib anak beliau sangat sukekan muffin coklat ini...katanya sedap..
layan..he..he..


nyum..nyumm..sedap tak...

Tips Membuat Kek Brownies


Brownies dr En Google
  cuba lihat info brownies di bawah.

Brownie adalah sejenis kek coklat yang ringan dan mengandungi kacang walnut, lembab dibahagian tengah dan mudah disediakan. Oleh kerana ia mudah dan menggunakan bahan-bahan yang agak ringkas serta mempunyai rasa yang cukup enak, maka setiap suri rumah mampu menyediakannya untuk seisi keluarga dan juga dijadikan hadiah untuk majlis-majlis seperti pertunangan, perkahwinan dan hari jadi. Seperti juga dengan jenis-jenis kek yang lain, bahan utama bagi brownie adalah telur. Telur dicampurkan dengan gula, esen vanilla dan dipukul sehingga kembang, iaitu tiga kali ganda dari kandungan asal tadi (sebelum dipukul).

Jangan sekali-kali mencampurkan garam apabila memukul telur dengan gula kerana ia akan melambatkan proses mengembang. Oleh itu sebaik-baiknya dalam proses membuat brownie atau kek, mentega yang bergaram jarang sekali digunakan. Garam biasanya dicampur dengan tepung dan dituangkan pada saat akhir proses pembikinan kek.

Begitu juga dengan gula, gunakan gula halus (gula kastor) kerana ia mudah hancur dan mempercepatkan proses berbuih (foaming proses) yang begitu penting dalam penyediaan kek. Proses berbuih adalah untuk memerangkap udara. Jika campuran telur, gula dan esen vanila tidak kembang, brownie tidak akan naik dan tidak gebu.Walaubagaimanapun, langkah yang paling penting dalam proses membuat kek adalah menentukan bekas yang digunakan untuk memukul telur dan gula, bersih dan benar-benar kering daripada bahan-bahan lain yang boleh menghalang campuran menjadi kembang.

Bahan yang menjadikan brownie gelap adalah coklat. Kepingan coklat masak (cooking chocolate) adalah jenis yang paling sesuai untuk penyediaan brownie. Cooking chocolate mempunyai warna yang gelap dan lembap serta rasanya tidak terlalu manis. Jenis coklat ini akan menghasilkan produk yang kelihatan gelap dan lembap (moist). Serbuk coklat juga boleh digunakan, tetapi ianya agak kering dan warnanya agak pudar. Ia menjadikan brownie lebih ringan, kurang lembab dan memberikan warna yang kurang menarik kepada brownie.

Kepingan coklat biasanya di hiris nipis-nipis dan dicampurkan dengan mentega tanpa garam dan dicairkan diatas api yang sederhana. Api yang kuat boleh memberikan rasa yang hangit kepada coklat. Sentiasa mengacau coklat semasa proses mencairkannya untuk mendapatkan campuran yang sebati. Proses mencairkan coklat perlu dilakukan terlebih dahulu daripada telur dan gula untuk mendapatkan campuran yang sejuk.

Campuran coklat dan mentega yang telah dicairkan tadi dituangkan ke dalam adunan telur dan diikuti dengan walnut. Pada masa ini campuran tak perlu dikacau terlalu lama dan sebati. Akhir sekali, masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil mengacau adunan sehingga sebati, tidak terlalu lama cukup sekadar campuran bahan-bahan sekata.

Selain walnut anda juga boleh menggunakan jenis kekacang yang lain yang banyak terdapat dipasaran seperti badam cincang, pecan, gajus dan juga kacang tanah yang dibakar terlebih dahulu. Kacang hendaklah dicincang tetapi tidaklah terlalu kecil. Anda juga boleh mencampukan lebih daripada satu jenis kacang kedalam coklat borwnie. Rasanya akan lebih sedap dan enak. Gajus adalah jenis kacang yang paling enak walaupun harganya agak mahal sedikit.

Untuk membakar brownie, cuba gunakan loyang yang boleh dipisahkan bahagian bawahnya, kerana ia memudahkan proses memotong coklat brownie setelah dibakar. Alaskan loyang dengan kertas bergris yang tidak melekat. Bakar pada suhu yang telah ditetapkan dalam resepi. Kepanasan ketuhar yang sekata akan menberikan hasil yang memuaskan. Cara mudah untuk menentukan samada brownie telah masak adalah dengan melihat permukaan atasnya. Apabila masak permukaan atasnya agak kering, pucat tetapi bahagian tengahnya masih gelap dan lembap. Anda juga boleh memastikan samada ia telah masak dengan menyucuk bahagian tengah brownie.

Biarkan brownie sejuk sedikit sebelum menyapu krim coklat. Masukkan kedalam peti sejuk supaya ia benar-benar sejuk sebelum menghidangkannya. Ini akan memudahkan anda memotong coklat brownie supaya ia kelihatan lebih menarik. Potong kepada empat segi 2? X 2? dan hiaskan dengan kekacang pilihan anda diatas setiap potongan.

sumber dari Alikram klik..klik bnyak info terdapat disana...

Cite Pasal Macaroon

Macaroon...
selamat tengah hari...
smlm ada seorg pelanggan name dia kak R tanya pasal macaroon katanya nmpak macam best...
tapi ku sndri pun tak pernah rasa.. tgok gmbar mmg cute dan sedap je.. he..he.
smlm mase ke kedai kek tetibe ada pamplet utk blja buat macaroon..he..he.. jadi ku pun dengan gatal tangan nyer trus je mendaftarkan diri..he..he.. insya allah lepas pergi kelas nnti akan ku upload kan gmbarnyer... resepi macaroon dah ada kat tanganku tapi gatal juga nak pergi kelas..ape slahnyer kan utk tmbah pengetahuan..he..he..jadi nie ku ada upload gmbar dari en google bagi yang tak tahu macaroon nie la dia sweetkan cntik..cute je.agak2 nyer sdap tak..

ada org komen dianyer manis dan tak sdap..tapi tunggu dh rasa baru tahu...



nie la yang ku jumpe dari en google...

agak2 nyer macaroon sedap ke tak erk??

kata org dia bnyak jenis...
nmpak macam aiskrim pun ada kan..nyum..nyum..telan air liur..he..he..layan..

Tercalon dalam segmen Gegar Blog Baru


selamat pagi u all...
he..he.. bru je balik dari site..
lepas itu berblogwalking pula.. jenguk2 blog termasuk blog abg ben...
cari punyer cari akhirnyer ternampak jelas no 37..he..he...
akhirnyer ku berjaya juga tercalon..thanks tu abg ben sudi promote blogku ini...


Penutup segmen bererti bermulanya segmen baru..
Okeh.. baca ni dulu.. senang senang dpt kawan baru.. insyaAllah ...


1.http://anuarsalmiah.blogspot.com/2011/03/gegar-blogger-baru.html

2.http://aizamia3.blogspot.com/2011/03/gegar-blogger-baru.html

3.http://sharienzsz.blogspot.com/2011/03/gegar-blogger-baru.html

4.http://wakafkita11.blogspot.com/2011/03/segmen-gegar-blogger-baru.html

5.http://adzriel.blogspot.com/2011/03/gegar-blogger-baru.html

6.http://nadiah-muhammad.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-gegar-blogger-baru.html

7.http://atia-gadismelayu.blogspot.com/2011/03/gegar-blogger-baru.html

8.http://limabelassen.blogspot.com/2011/03/gegar-blogger-baru.html

9.http://herplatform.blogspot.com/2011/03/segmen-gegar-blogger-baru.html

10.http://perihalkisahhidupaku.blogspot.com/2011/03/segmen-gegar-blogger-baru-bersama-ben.html

11.http://annikabubble.blogspot.com/2011/03/gegar-blogger-baru.html

12.http://sunshineandsunlight.blogspot.com/2011/03/gegar-blogger-baru.html

13.http://mysanglang.blogspot.com/2011/03/gegar-blogger-barukepada-follower.html

14.http://syuhadahrazali.blogspot.com/2011/03/segmen-gegar-blogger-baru.html

15.http://bajiku.blogspot.com/2011/03/segmen-gegar-blogger-baru.html

16.http://mummieyjourney.blogspot.com/2011/03/gegar-blogger-baru.html

17.http://emyonce.blogspot.com/2011/03/gegar-blogger-baru.html

18.http://kasihmu-mahizan.blogspot.com/2011/03/segmen-gegar-blogger-baru.html

19.http://perpatihkenyalang.blogspot.com/2011/03/gegar-blogger-baru.html

20.http://inielaiesayaie.blogspot.com/2011/03/gegar-blogger-baru.html

21.http://mohintai.blogspot.com/2011/03/gegar-blogger-baru.html

22.http://ladybirdakaluply.blogspot.com/2011/03/gegar-blogger-baru.html

23.http://iera-athira.blogspot.com/2011/03/gegar-blogger-baru.html

24.http://whenisaidsomething.blogspot.com/2011/03/gegar-blogger-baru.html

25.http://mishylipcious.blogspot.com/2011/03/gegar-blogger-baru.html

26.http://mariatunnabila.blogspot.com/2011/03/gegar-blogger-baru.html

27.http://siladybirdst0ry.blogspot.com/2011/03/gegar-blogger-baru.html

28.http://kayyana85.blogspot.com/2011/03/gegar-blogger-baru.html

29.http://muniradon.blogspot.com/2011/03/gegar-blogger-baru.html

30.http://misssecreito.blogspot.com/2011/03/segmen-gegar-blogger-baru.html

31.http://bloghazmin.blogspot.com/2011/03/gegar-blogger-baru.html

32.http://pedachepallar.blogspot.com/2011/03/gegar-blogger-baru.html

33.http://fyearniz.blogspot.com/2011/03/gegar-blogger-baru.html

34.http://viewsidedayana.blogspot.com/2011/03/gegar-blogger-baru.html

35.http://jannah-slumber.blogspot.com/2011/03/segmen-gegar-blogger-baru.html

36.http://zairidanfifi.blogspot.com/2011/03/gegar-blogger-baru.html

37.http://sitiiera.blogspot.com/2011/03/segmen-gegar-blogger-baru.html

38.http://aremelyna.blogspot.com/2011/03/gegar-blogger-baru.html

39.http://zubir5588.blogspot.com/2011/03/gegar-blogger-baru.html

40.http://sleeptalkinchild.blogspot.com/2011/03/gegar-blogger-baru.html

41.http://z-ni.blogspot.com/2011/03/gegar-blogger-baru.html

42.http://aunidenovella.blogspot.com/2011/03/gegar-blogger-baru.html

43.http://ceriterahmad.blogspot.com/2011/03/gegar-blogger-baru.html

44.http://solomolo.blogspot.com/2011/03/gegar-blogger-baru.html

45.http://twins-detwin93.blogspot.com/2011/03/segmen-gegar-blogger-baru.html

46.http://akudanchenta.blogspot.com/2011/03/gegar-blogger-baru.html

47.http://syahadaa.blogspot.com/2011/03/segmen-gegar-blogger-baru.html

48.http://desperate-desire.blogspot.com/2011/03/gegar-blogger-baruuuuuuu.html

49.http://day-an-i.blogspot.com/2011/03/gegar-blogger-baru.html

50.http://aqilahkamarudin.blogspot.com/2011/03/gegar-blogger-baru.html

51.http://celotehbongsu.blogspot.com/2011/03/gegar-blogger-baru.html

52.http://rosemerahdancoklat.blogspot.com/2011/03/gegar-blogger-baru.html

53.http://insideaja.blogspot.com/2011/03/segmen-gegar-blogger-baru.html

54.http://aynayobpunyebelog.blogspot.com/2011/03/gegar-blogger-baru.html

55.http://kazreal.blogspot.com/2011/03/new-blogger-rock.html

56.http://coretanmissnad.blogspot.com/2011/03/segmen-gegar-blogger-baru.html

57.http://adasyuhaida.blogspot.com/2011/03/gegar-blogger-baru.html

58.http://miowmanja.blogspot.com/2011/03/gegar-blogger-baru.html

59.http://errakyra.blogspot.com

60.http://sha-myheart.blogspot.com/2011/03/gegar-blogger-baru.html

61.http://aliclear.blogspot.com/2011/03/gegar-blogger-baru.html

62.http://arichoco-latte.blogspot.com/2011/03/gegar-blogger-baru.html

63.http://anisanira.blogspot.com/2011/03/gegar-blogger-baru.html

64.http://lonelystarz.blogspot.com/2011/03/segmen-gegar-blogger-baru.html

65.http://cheriteramamarayyan.blogspot.com/2011/03/gegar-blogger-baru.html

66.http://akupunyacita.blogspot.com/2011/03/gegar-blogger-baru.html

67.http://alifaimanaqil.blogspot.com/2011/03/gegar-blogger-baru.html

68.http://fadzli-rt.blogspot.com/2011/03/gegar-blogger-baru.html

69.http://keroasyraf.blogspot.com/2011/03/gegar-blogger-baru.html

70.http://nurikhyardee.blogspot.com/2011/03/gegar-blogger-baru.html

71.http://syazwanyphinkeyz.blogspot.com/2011/03/gegar-blogger-baru.html

72.http://thelittlesyudsays.blogspot.com/2011/03/gegar-blogger-baru.html

i follow..he..he..he layan...

Segmen : GEGAR BLOGGER BARU

Hai sume...ari nie ari pertama naik kerja selepas bercuti selama 2 minggu he..he..syiok gak..tpi bila time nak masuk petang je mood dah bertukar M....

Sambil-sambil blogwalking tetibe ternampak kat blog abg ben nie ada segmen gegar blog baru seperti ku ini... follower pun tak ramai mane baru belajar2...jadi dengan pantas tangan ku pun menaip dan C&P ape yang patut..he..he..he..nie kata-kata abg ben dlm segmen Gegar Blogger baru..

"Aku nak mulakan dengan blogger yang punya pendapatan FOLLOWER kurang dari 500 !! Diulangi , 500 kebawah .. 99 , 98 dan seterusnya .. okeh ? "...

he..he..thanks abg ben jadi layan kita jawab sume soalan abg ben...

klu nak join klik Segmen Gegar Blogger Baru




1.Sila masuk ke blog BEN ASHAARI ini dan cari mana mana gambar yang ada ... Amik gambar tu ( diberi kebenaran ) ..
-gambar di atas telah ku pilih...

2.tajuk : GEGAR BLOGGER BARU dan linkkan ke entri ini ..
- telah ku link kan he..he..dan name Blog Murni Delights


3.Kemudian , bagitau kenapa korang pilih gambar tu .. dan pastikan ada link ke entri itu .. ok ?
- gambar ini telah dipilh kerana gambar ini santai dan ape erk nak komen he..he.. tapi yang paling suke tgok pic nie w/pun kemana abg ben pergi lap top sentiasa bersama...he..he..

4.Sila jelaskan mengapa anda jadi blogger ..
- jadi blogger dah lame mase zaman-zaman belajar tak pandai nak edit-edit blog...sekarang blog saya lebih kepada promosi Murni Delights tapi bila dh ramai follower dan kawan2 blog jadi seronok dan blog pun jadi campur..he..he.. secara ringkas berblog ini ramai kawan tambah pengetahuan..


5.Blog yang menjadi pilihan harian anda .. maksud aku , korang wajib masuk hari hari..
- erm..sape erk..saya suke je masuk mane2 blog tapi lebih kepada menu masakan ke resepi2..seperti Citarasawan, Dapur Tanpa Sempadan, Hana, Hanilieza, Kak Risa, Ratuhati, melu Jelita dan bnyak lagi..


he..he...he..

setelah jawab sume soalam yang dikemukakan akhirnya siap he..he..he..
thanks kepada abg ben sudi membantu kami bloggers baru...


Senarai Harga 2011


  • Brownies Cheese Cake Steam  dengan Topping & Choc Rice  =  
    •  Harga : RM 45.00, Berat 1.5kg +++ lebih kurang

Hanya Gambar Hiasan tanpa deco

    • Harga : RM 25.00, Berat 600g +++ lebih kurang
 
    • Sebrg Deco akan dikenakan Caj
    • tulisan tidak dikenakan sebarang caj tambahan


  • Kek Coklat Moist dengan topping & Choc Rice  =
    • 2.0kg++                 : RM 45

    • 1.5kg ++                : RM 35
Hanya Gambar Hiasan tanpa deco

    • 1kg ++                   : RM 25
    • Sebrg Deco akan dikenakan Caj
    • tulisan tidak dikenakan sebarang caj tambahan


  • Muffin
    • Coklat Kukus          :  RM 0.70/pcs dengan choc rice 
    • Pelbagai perisa       :  Kosong : RM 1.00/pcs
    • Muffin dengan harga yang budget harga boleh dirunding
    • Sebrg Deco akan dikenakan Caj

  • Cup Cakes
    • Pelbagai Perisa
    • Kosong : RM 1.20/pcs
      • Deco : Harga Mengikut Deco



  • Cheese Tart
    • Bluberry
    • Strawberry
    • Lemon
    • Kiwi
    • Coklat
      • Rm 1.00/pcs













* Harga berubah dari masa ke semasa akan diberitahu

Caj Penghantaran :
  • Sekitar Putrajaya tidak ada caj yang dikenakan.
  • Luar dari putrajaya akan dikenakan caj penghantaran mengikut lokasi yang diberi.
  • Ambil sendiri amat dialu-alukan...
  • Jika berminat boleh la klik pada pada tempahan untuk tengok gambar-gambar tempahan yang telah kami sediakan...
  • harga tertakluk pada perubahan dari masa ke semasa..

Cara Membuat Like Facebook

Cara Membuat Like Facebook

 Share


Assalamualaikum semua.Kali ini  mrul ingin berkongsi tips atau cara membuat like facebook pada blog anda, fungsinya untuk mengetahui seberape banyak pengunjung yang menyukai artikel atau posting anda.

Langkah-langkah membuat like facebook :

1. Sign blog anda.
2. Klik Design.
3. Klik Edit HTML.
4. Klik tanda pada kotak “Expand widget template”.
5. Cari kod ini .
6. Copy kod dibawah dan paste sebelum kod  yang berada no 2 seperti dalam gambar dibawah.



akhirnya thanks...he..he.. sesiapa yang baru berjinak-jinak dengan dunia blog bolehla klik disini MRUL
mmg bnyak tips2 yang terdapat disini...

Cerita Tentang Diri Saya...

ha..ha.. selamat petang...
asyik main fb tengok blog g blogwalking komen sane sini, like sana sini.. 
jumpe plak link nie syiok plak rasanya..ku pun pe lagi edit ler jugak tumpang same..he..he..
amacam klu satu mse nnti ku jadi begini..he..he.. dasat  memang dasat he..he..
bangga mak abah aku....cayala..bangga suami ada istri cam nie..satu dunia kenal..isy..isy..
skrg pun dh alhamdullilah ada fmly ada suami..he..he
pe pun layan la video klip nie..layan sambil berangan2 andai ku di tahap ini..he..he


amacam ok ke..he..he.. lawak kan..
thanks sudi klik..

Brownies Cheese



Brownies Cheese..


Salam Perkenalan


  • Sedia menerima tempahan 
  • Tempahan dalam kuantiti yang banyak akan mengambil masa yang panjang oleh itu amatla sesuai menempah terlebih awal sekurang-kurangnya seminggu 
  • Jika berminat dan pertanyaan lanjut boleh hubungi saya 019-6527564 (Iera), boleh juga blog dan juga FB  saya....
  • Terdapat disini klik ler...senarai harga

Puding Roti Marble


Last enty untuk mlm nie..he..he.. pk pun  pk..komen pun komen like pun like kat fb..asyik dok kcu org..he..he.. ku pun meng"RAJIN"kan diri yang agak-agak malas nie buat dessert untuk makanan sampingan..he..he..saje je try sebab ianya nmpak menarik..roti yang hubby belikan tu ada balance lagi 2 3 lagi dah nak expire dh..jdi layan...maka terhasilla PUDING ROTI MARBLE nie..he..he.. cantik tak??? 
semenjak dua menjak cuti nie asyik ler memasak je..nak post komen ke nak join contest tak pandai sangat jadi ape yang jadi ku updatekan buat semua...


Sumber Resepi dari Puan Hana Kanazawa, 
sumber cilok..dari kak ros jintan manis..thanks kak ros...

Bahan-bahan

4 keping roti
2 biji telur
1/2 cawan susu pekat (vill kurangkan jd tiga sudu besar sbb balance ada tue)
170ml susu cair
8gram serbuk agar-agar
1/2 cawan gula - bleh kurangkan
2 sudu besar butter/marjerin (cairkan)
3 1/2 cawan air
2 sudu besar serbuk koko (bleh juga guna choc emulco)
( nak buat wrna lain bleh gak)

Cara-cara

1. Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 n gula ke dalam periuk.
2. Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2  cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih td.
3. Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih. matikan api.
4. Bahagi kepada 2. satu adunan biarkan warna asal. dan satu adunan masukkan serbuk koko@choc emulco. kacau cepat2!
5. Tuang ke dalam loyang secara berselang seli. sesenduk adunan asal kemudian sesenduk lagi adunan coklat. ulang hingga habis! ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan CEPAT sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku.
6. Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam. Enak dmakan ketika sejuk!

pau kukus yang gebu..


Sudah seminggu hubby dok minta buatkan pau..atas segala kesulitan dan kejadian akhirnya berjaya juga ku buat pau..mmg gebu dan sdap..w/pun rupernyer kureng skit..nape erk....agaknyer kurang uli kot.. bawah nie resepi asal..saya tak de edit cume inti guna kaya je...

 resepi nie diambil dari my resepi thanks yani yang sudi kongsi resepi..simple..he..he..layan gambar pau kukus yang gebu..sdap nyum..nyum..



Bahan-bahan ( 8 biji )

  • 300g tepung gandum
  • 6g baking powder
  • 2g garam
  • 162g air suam
  • 6g dry yeast
  • 30g gula halus
  • 18g lemak sayur

Cara-cara

  1. Masukkan tepung, baking powder dan juga garam. kacau biar serata.
  2. Campurkan air, dry yeast dan gula dalam bekas lain. kacau biar gula larut.
  3. Masukkan no.2 ke dalam no.1. Uli sehingga hampir licin.
  4. Masukkan pula lemak sayur. Uli sehingga licin. Buat bentu bulat.
  5. Penaikkan sehingga 2 kali ganda atau 40C selama 30 minit bagi sesiapa di negara sejuk.
  6. Pau1
     Utk uji naik ke tidak..Taburkan sedikit tepung di atas doh. Tekan dengan jari. Kalau tinggal lubang, maknanya doh dah naik.
  7. Pau2
     Tekan-tekan untuk keluarkan angin. Bahagikan kepada 8 bahagian. Buat bentuk bulat. Rehatkan selama 10 minit.
  8. Pau3
     Ambik sebiji doh, canaikan dan letaklah inti ditengahnya. Tutup rapat-rapat.
  9. Utk inti tu, boleh rujuk resepi pau dr mat gebu or pau kari ayam dr jun atau boleh juga letak apa saja inti ikut kesukaan masing-masing.
  10. Pau
     Saya letak inti krim coklat dan juga sardin. (Abihkan stok yg ada sebenarnya ni.. so takde sukatan yg spesifik utk inti)
  11. Bila dah siap isi inti, biarkan dalam 5 minit. Bila dah nampak naik sikit, bolehlah kukus.
  12. Kukus dengan api kuat selama 15~20 minit.. Masa tengah kukus jangan buka penutup kukusan.

Resepi Nasi Ayam Ipoh - versi Malas


hai sume...today saya nie malas nak masak jadi survey punya survey terjumpe la resepi kak wana potret kasih...mmg saya suke mencube resepi kak wana...he..he.. hubby dok puji sedap katanya...he..he.. kembang mak cik..ha..ha..ha
pe pun malas nyer hal ini je la hasilnyer...
( sumber : Dapur Kak Nor, Secubit Garam tapi ambil resepi dari kak wana Potret Kasih
nie resepi asal leh klik kat Kak Wana  ..
sebabkan kami berdua jadi ku ubah skit2..ikut bahan yang ada kat umah ku ini...tulisan sengget sume versi ku
Bahan Utk Nasi:
4 mug beras
4 1/2 mug air rebusan ayam
2 inci halia*
3 biji bawang putih*
3 helai batang daun bawang (ambik bhgn bawah dia…yg ada buah dia tu sekali)
1 sudu besar minyak bijan
2 sudu besar sos tiram
2 helai daun pandan
4 sudu mentega ~
Nasi:
2 cwn beras
sukat air cam biasa  je..
2 inci halia
3 biji bawang putih
3 helai batang daun bawang
spruh kiub ayam.. 

Bahan Untuk Ayam:-
1 ekor ayam
3 biji bawang putih*
1 inci halia*
3 sudu besar kicap lemak manis
2 sudu besar sos tiram dan 1 sudu besar cuka
1 sudu besar madu ( kalau tak dek pun tak pe)
Ayam:-

4 ketul ayam
3 biji bawang putih
1 inci halia
1 sudu besar kicap lemak manis
1/2 sudu besar sos tiram
1/2 sudu besar madu ( kalau tak dek pun tak pe)
Bahan Untuk Sup:-
air secukupnya
4 bawang putih diketuk
3 inci halia di hiris
3 helai batang bawang
1 biji sengkuang dipotong dadu – sy tak letak
1 sudu besar serbuk lada sulah

Sup:-
air secukupnya
4 bawang putih diketuk
3 inci halia di hiris
3 helai batang bawang
1 sudu besar serbuk lada sulah
 Bahan Untuk Cili

10/15 biji cili burung
6 biji cili merah
sedikit halia (ambik dari rebusan)
5/6 biji bawang putih
1 biji limau kasturi/nipis
sedikit air dari air rebusan ayam
garam dan gula secukupnya
(Masukkan semua bahan didalam blender dan blend hingga hancur)

Cili
10 biji cili padi
6 biji cili merah
sedikit halia
3 biji bawang putih
2 biji limau kasturi/nipis (air nyer je)
sedikit air
garam dan gula secukupnya
(Masukkan semua bahan didalam blender dan blend hingga hancur)

Cara2:-
 Nasi
Mula2 masukkan majerin dalam periuk elektrik, biar ia mencair, kemudian masukkan bahan* yg telah di blend. biar naik bau. kemudian masukkan batang bawang dan daun pandan. bila dah layu sikit masukkan sos tiram dan minyak bijan. kacau2 sekejap,kemudian masukkan beras, sedikit garam dan air rebusan ayam. biarkan hingga nasik masak.
 Ayam
Ayam yg telah di toskan tadi di masukkan kedalam satu magkok besar. masukkan bahan* yg telah di blend dan semua bahan2 lain…kacau2 rata dan biarkan 1/2 jam. selepas ayam diperap, boleh lah digoring atau di bakar dalam oven. kalau nak goring jgn goring terlalu lama…agak2 kaler dia dah bertukar kehitaman boleh diangkat terus.
Sup:-
Baki air rebusan tadi didihkan kembali bersama sengkuang dan serbuk lada sulah. kalau air rebusan dah berkurangan boleh lah di campur dengan air biasa. masak hingga didih. perasakan sup. (Saya masukkan 1 kuib ayam, garam dan serbuk perasa untuk ini)
selepas semua dah masak, boleh la di makan…cara penyediaan…timun, tomato dipotong nipis2. daun sup dan bawang di potong halus dan di masukkan kedalam sup tadi

boleh ler mencube..hasilnyer amatla menyelerakan...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Post

Follower

 

Copyright© Ezahulala