Re'order dari kak zie pjc..


Assalamualaikum....hai sume..
selamat ari mula bkerja...he..he ari isnin ari yang mlas.. mood kureng je..
alangkah syioknyer klu dapat bercuti lagi..he..he..
nie nak update order dari kak zie.. thanks kak zie slalu order dan banyak bagi dorongan dan sokongan moral mengenai perniagaan online ku ini...
nie order dari beliau cheese tart dan brownies cheese


layan gambar ini yang telah diorder  kak zie..
alhamdullilah ini komen dari beliau setelah beberapa kali order dariku...
komen yang memberansangkan...he..he..

Layan ...nyum..nyum...nyum..

Order Dari Cikgu Sktpp & En. Mior PPj...

hai sume
Hari nie entri ke 2 lepas edit2 gmbar, touch up2 skit...create ape yang perlu ditulis akhirnyer terupdate jugak tempahan ini pada 8 April yang lepas...brownies cheese dari cikgu sktpp dan cheese tart oleh en mior dan ppj...layan gambar...

 Blueberry Cheese Tart & Brownies Cheese

thanks  sangat2 hrap u all sume seronok dan enjoy dengan tempahan ini...






re' Order dari Kak lin- Puchong

hai sume...
entrii ari ini update tempahan yang lepas2 tak sempat pulak nak upload gmbar nak edit gmbar lagi nak create ape yang perlu ditulis nie...he..he.. nie order kakak ipar ku dari puchong...thanks beliau slalu order dari ku..katanya sedap..alhamdullilah... nie kek coklat kukus utk anak-anak buahku..kak cik yang blja skrg nie di ipoh dan cheese tart pulak utk aressya...


jadi ape lagi layan gambar yang telah ku upload dan edit skit2 bia nmpak agak  menarik, al maklum ler kamera biasa2 je..he..he.
Kek Coklat Kukus
Blueberry Cheese Tart


layan nyum..nyum...nyumm

Bubur kacang Hijau Durian...

hai sume..Slmat petang...
lame tak update blog..ada je halangan untuk ku mengupdate blog ini...mcm2 halangan akhirnya terupdate juga..he..he sepanjang usia perkahwinan kami baru 2 kali ku buat bubur kacang hijau durian nie..he..he disebabkan request dari hubby, teringin katanya nak makan bubur kacang hijau durian ku pun search ler resepi terjumpe Mat Gebunyer resepi..ku ikut sebiji-sebiji resepi beliau..he..he



Durian
 BAHAN-BAHANNYA :-)

2 cawan kacang hijau, cuci dan rendam semalaman
1/2 ketul gula melaka, hiris kecil*
1/3 cawan gula pasir*
1 helai daun pandan*
2 cawan air*(*disatukan dan masak hingga gula larut, tapis)
1 helai daun pandan, disimpul
1 biji durian (ada 9 ulas isinya)
Sedubit garam
Gula, jika kurang manis
1 liter santan
Air jika perlu

CARA MEMBUATNYA :-)

1.Rebus kacang hijau hingga kembang, kemudian masukkan air gula, daun pandan dan durian, masak hingga mendidih. Tambah santan dan secubit garam. Rasa dan jika kurang manis, tambah sedikit lagi gula.

2.Masak sekejap dan jika pekat tambah air sedikit lagi. Rasa dan jika ok, boleh matikan api. Hidangkan sejuk atau panas. Juga sedap dimakan bersama roti atau biskut krim kraker...
                                                                     
 hasilnyer....

repeat order dari kak R..

hai selamat tengah hari sume...
lame tak berupdate ini blog...
dengan tak sihatnyer dengan sibuknyer..he..he
ari nie bru nak update 1 Aprilnyer order dari kak R..
thanks nie repeat order dari kak R...
katanya nak bawa ke johor ada majlis pertunangan...
tempahan cheese tart dan brownies cheese...
layan gambar dibawah...

cheese tart bluberry...nyum..nyum..
brownies cheese.. dh dipotong2 utk mudah dimakan...


brownies cheese untuk pertunangan.. letak sedikit badammm hancur..

alhamdullilah, seawal jam 7 pagi siap semuanya...
semoga ianya disukai oleh family kak R..thanks kak.
saya dh belajar buat macaroon nnti saya update..he..he


Lirik Sedetik Lebih Anuar Zain

hai sume...
minggu lepas, ikatan perkahwinan kami telah 2 tahun 4 bulan..
hubby tujukan lagu ini..siap nyanyi lagi utkku..
terharunyer.he..he seronok sgt...
suke lirik nie sebelum nie tak tahu sgt tentang lagu nie..bila dh dengar jadi suke..
gambar nie kenangan kami kawin 2 thun sudah..he..he

layan lagu ini..



Setiap nafas yang dihembus
Setiap degupan jantung
Aku selalu memikirkanmu
Dalam sedar dibuai angan
Dalam tidur dan khayalan
Aku selalu memikirkanmu
Ternyata ku perlukan cinta dari dirimu sayang
Barulah terasa ku bernyawa

Kasihku…ku amat mencintai kamu
Kerana kau beri erti hidup
Ku kan terus mencinta sedetik lebih selepas selamanya

Di kala penuh ketakutan dengan badai kehidupan
Ku bersyukur adanya kamu

Biarlah kehilangan semua yang dimiliki di dunia
Asal masih adanya kamu...
 
EDRY ABDUL HALIM
KRU Publishing Sdn Bhd..

Order Dr Aisyah..brownies cheese

Assalamualaikum...


selamat petang sume...
dah makan ke? ari nie ada org belanja makan nasi arab kat uniten..
sedap gak..


ini gambar kedai je la..search guna pak google...
minggu nie amat ler busy sibuk di kesana ke sini...

balik rumah sudah penat..he..he
Skali lagi update order dari opis mateku..Aiysah & mak cik beliau katanya nak bawa balik kelantan....
he..he..thanks..
brownies cheese namenyer...
ini yang berat dia lebih kurg 600g++
harga rm 22.00

Order Dari Kak Ezza & deco2..

hai selamat malam sume...
dah lame tak update..
almaklumler cuti2 nie ada saje je plan nyer..sne ke sini..he..he..
nie ku update last week nyer 
pic yang 1st nie utk bawa makan2 umah nenek hubby..
makan ramai2...saje je deco2 pas tgok design nie dlm blog atun gatal2 he..he..
Bwa utk Makan2 Umah Nenek Hubby...
kalau cam nie ku caj lebih kurg Rm45..Berat 1.5kg+++



yang bawah nie pulak order dari kak ezza..
harga kalau cam nie ku caj RM45 berat sme cam atas 1.5Kg+++..


Order Dari Kak Ezza Sktpp Puchong..
mula2 takut gak nak buat deco2 nie..sbb tak pndai sangat...
alhamdullilah akhirnyer jadi juga...


GEGAR 1 RIBU BLOG APRIL - BERMULA !

selamat tengahari sume..he..he
dah 2 hari tidak bersiaran..seperti biasalah balik kg nenek hubby buat kenduri skit..he..he..
online je blog ngan fb tgok2 en ben ada buat lagi segmen..
nak join jugak..he..he due dia sampai 5/4/2011 tepat jam 5 petang...
sesiapa berminat boleh la join klik sni...

Untuk join , sila buat satu entri sangat ringkas ...


1. sila letak HEADER BEN ASHAARI BLOG



2. Tajuk : GEGAR 1 RIBU BLOG APRIL BERMULA

jadi harap2 dapat la masuk dalam list 1 ribu blog..he..he..
jom layan...

Sape nak Hadiah?? meh amik cepat!!

selamat pagi..he..he.. 
pagi2 dh jenguk blog kak risa... nak tgok segmen sape nak hadiah..he..he..
tak tahula klu ada yang dh prt sc..he..he vill pagi2 jenguk2 kat komen masih belum lagi..jadi ku pun buatla..mne tahu ad arzki..he..he.. jadi meh layan..

Salam entri kedua untuk korang...hehehehe

******entri baru??? scroll down pleasee..eh pi tengok kat bawah..hehehe

Aku tak tau le ada tak pembaca setia untuk blog aku neh..blog aku ni takde ilmu banyak mana lah kan..sekadar santai2 saje..tapi takde lah seglemer santai en. ben..erkss mana boleh samakan dengan beliau...jauh mata dari perut aihhh..ekekeke dan ownernye plak takdelah secomel dan segenit dak yuyu dikupu2 kecik tu kann...adehhh mana bisa dong disamain dengan itu kanak2..hahahahha

Tapi kan kan kan aku dengan rasa rendah diri..eh, memang aku rendah pon..anak dara aku lagi tinggi tau...aku nak umumkan neh...pada korang2 semua yg berjaya print screen kan org yg ke 500join belog aku ni..ada lah small sevinier aku nak kasik kat korang...org tu kena lah beri komen terpantas dan buat entri pasal pengunjung ke 500 aku eh, follower aku lah kan...nanti dah ada baru aku tunjukkan ape yg aku nak bagi..yeahhhh

Terima kasih lah ye sebab sudi jadi follower aku neh..aku mintak amponnnn beribu2 ampunnnn kalo blog aku ni tak seindah yang korang mau okehhh....terima kasih juga sudi baca cerita2 merepek kerepek aku ye


muka bajet cun konon2nye...hahahhahaha
adiozzzzzzz


niela dia kak risa yang owner segmen sape nak hadiah itu..he..he..nie yang ku pastekan utk kak risa...he..he..


kak risa jgan lup etgok he..he..he..

Tempahan Cheese Tart & Brownies Cheese

As salam...
selamat malam sume...
ari nie ku mc sebabnyer sakit mata...tapi sempat siapkan order dari kak ainul cikgu dari Sktpp & Kak Sara dr PJJ...
permintaan dari kak sara asing2kan mengikut perisa...

 perisa lemon...

 perisa strawberry

 perisa blueberry

 nie 3 paket yang telah permintaan kak sara...
katanya nak buat gift kat.........???
thanks...

tempahan dari cikgu SKTPP..

 gmbar dr tepi...

April's Fool


Assalamualaikumwbh.

Ikutilah cerita sedih di sebalik April Fool's Day

sebagai renungan bersama. Setiap kali menjelang 1hb April, sesetengah
orang kita begitu taksub dengan budaya 'pandang kebarat'.

Berbalik kepada perayaan April Fool's Day ini, adalah ia mula dirayakan sewaktu kejatuhan kerajaan Islam di Sepanyol. Setelah bertapak berkurun-kurun lamanya di Granada , Sepanyol, kerajaan Islam akhirnya runtuh diserang tentera-tentera Kristian.
 Penduduk-penduduk Islam diSepanyol (Moors) terpaksa berlindung di dalam rumah masing-masing untuk menyelamatkan diri. Tentera-tentera Kristian bagaimanapun tidak berpuas hati dan berusaha untuk menghapuskan Orang-orang Islam dr Sepanyol.

Penduduk-penduduk muslim ini, diberitahu bahwa mereka boleh berlayar keluar dari Sepanyol dengan selamat bersama-sama barang-barang keperluan mereka dengan menggunakan kapal-kapal yang berlabuh dipelabuhan. Orang-orang Muslim yang risau sekiranya tawaran tersebut merupakan suatumpenipuan, telah pergi keperlabuhan untuk melihat kapal-kapal yang dimaksudkan.

Setelah berpuas hati, mereka membuat persiapan untuk bertolak. Keesokan harinya (1April), mereka mengambil semua barangan yang telah disiapkann menuju ke perlabuhan.
Pada masa inilah pihak Kristian mengambil kesempatan untuk menggeledah dan kemudian membakar rumah penduduk-penduduk Islam ini.


Mereka juga tidak sempat untuk menaiki kapal kerana semuanya dibakar. Pihak Kristian kemudiannya menyerang kaum muslim dan membunuh kesemuanya, lelaki, perempuan, serta anak-anak kecil. Peristiwa berdarah yang menyedihkan ini kemudiannya diraikan oleh tentera Kristian.


Keraian ini akhirnya dirayakan setiap tahun bukan sahaja di Sepanyol tetapi juga di serata dunia. Yang menyedihkan, orang-orang Islam yang jahil mengenai peristiwa ini turut meraikan April Fool's Day tanpa menyedari mereka sebenarnya merayakan ulang tahun pembunuhan beramai-ramai saudara seIslam mereka sendiri.

 
Semoga Allah sentiasa membuka pintu taubat untuk kita.


Petikan drpd Risalah Fikrah


Peliharalah Allah, nescaya Allah akan memelihara kamu


.....rawahuttirmizi Illal Liqaq .



[TUTORIAL] APA ITU PRINT SCREEN & MACAM MANA NAK CROP GAMBAR?

selamat tengahari sume...


dari semalam asyik ler ulang alik kek blog kak risa.. sebab nak join " sape nak hadiah " syarat2 dia  "sape pling cepat prt sc"  klu nak join klik Blog Kak risa, cam nie ayat beliau..

"  pada korang2 semua yg berjaya print screen kan org yg ke 500join belog aku ni..ada lah small sevinier aku nak kasik kat korang...org tu kena lah beri komen terpantas dan buat entri pasal pengunjung ke 500 aku eh, follower aku lah kan...nanti dah ada baru aku tunjukkan ape yg aku nak bagi..yeahhhh "

jadi disebabkan keinginan nak dpt hadiah tu..ku pun try2la prt sc kat blog nie tapi asyik ler tak jadi akhirnyer search punye search jumpe blog adik Mysara yang cantik tue.. ada tutorial utk prt sc..akhirnyer ku berjaya..tambah lagi ilmu mgenaii blog..he..he



Apa itu print screen?


Ini adalah contoh print screen yang menunjukkan FB saya he..he.Hehe :p *promote! :D

Korang perasan tak dekat keyboard komputer korang ada butang print screen? Ada kan kan kan? Hah ~


Gambar curi dari mysara sebab  belajar dari blog die 


Korang pergi dekat mana-mana laman web yang korang nak print screen dan tekan butang nie. Nak tekan banyak-banyak kali pun tak kisah :D

Tapi kalau aku, aku tekan 3 butang iaitu ctrl + fn + print screen :) Tekan 3 butang ni sekali gus dalam satu masa :D Faham tak?

Dah copy tu, korang pergi dekat Paint sebab kita nak paste pulak benda apa yang kita nak copy tadi
Gambar curi dari mysara sebab  belajar dari blog die 


Ini lah Paint :D Aku paste apa yang aku copy tu kat sini jer sebab senang nak edit dan crop mana-mana bahagian yang nak.
__________________________________________________________________________________

Tak tahu paint kat mana? Korang pergi dekat Start - Program - Accessories - Paint. Tak jumpa jugak, aku tak tahu lah ~ Hehe ;D


Tapi dorang cakap boleh guna mana-mana software image. But for me, guna paint lah senang sikit. Hehe ;D
Gambar curi dari mysara sebab  belajar dari blog die 


Lepas dah siap bukak Paint, kau tekan ctrl + V. Tekan dua-dua butang ni sekaligus dalam masa yang sama

Bila dah siap copy paste kat dalam paint, korang pergi dekat File dan tekan klik Save as.
Gambar curi dari mysara sebab  belajar dari blog die 


Dia akan keluar window macam ni dan korang boleh save je kat mana-mana fail yang korang nak :D Kalau nak guna print screen tadi tu, korang upload je gambar tu macam biasa dekat new post korang. Siap ! :D


Kalau sesapa yang nak edit-edit, boleh guna tools kat paint yang telah disediakan tue :D

Kalau korang nak potong-potong gambar jadi kecik macam kat gambar kat atas ini, senang jer ` :D


Katakanlah korang just nak gambar Coffee Mate je sebagai gambar yang korang nak letak kat blog. Boleh jer ~ Tak adalah susah sangat :D Kalau letak besar macam ini, takut orang tak perasan gambar apa yang kita nak sampaikan. Lagipun the smaller the better kan kan kan? Haha :D


Lepas paste gambar tu, korang pergi kat gambar yang aku tunjukkan kat dalam gambar di atas. Lepas tu korang boleh buat kotak dekat sekeliling gambar yang korang yang crop tadi. Macam kes ini, aku nak crop kan gambar Coffee Mate tu jer


Lepas tu, klik Image kat Menu bar dan tekan Crop.

Dah siap ! Lepas tu save je macam biasa dan boleh guna dah :D

Harap korang semua boleh buat ok? Jangan asyik cakap susah jer. Hehe ;D Baca dan faham betul-betul ok? Ada masalah, boleh rujuk dengan saya. Insyallah ~ Saya akan tolong setakat yang saya mampu :D

Credit untuk Kak Ceera sebab aku belajar tutorial ni dengan die 

creadit tu mysara Sebab copy paste tutorial ini dari beliau..alhamdullilah berjaya..he..he
dan juga gmbar2 yang akak copy paste dr blog mysara tu..halalkan erk..he..he..

thanks too Mysara  dan kak risa yang sudi buat  segmen dan buat ku berpk sejenak cam ne nak prt sc  500 follower beliau....he..he 

erm..kini membuktikan berblog juga bagus kerana dapat menambah ilmu pengetahuan..he..he.. 
ok da....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follower

 

Copyright© Ezahulala