hai entri petang ini dikala hujan yang lebat..
sedap rasa bila mata dijamu kuih cara manis digandingkan dengan kopi panas...
wah..indah rasanya..hik..hik..
resepi nie diambil dari kak jun dalam my resepi...
sedap rasanya...alhamdullilah..
oleh kerana ibuku telah tertinggal acuan kuih cara nie ape lagi daku mengayakanla..maka terhasil kuih cara ini...ok sambil mata jeling-jeling pada gambar layan resepi ini..selamat mencuba...

bahan-bahan

  • 100gm tepung
  • 200ml santan sederhana pekat/susu segar
  • 1 sudu besar jus pandan (jun guna esen pandan sbb daun pandan x d)
  • 1 biji telur
  • 1/2 sudu teh garam
  • beberapa titik pewarna hijau
  • gula sebagai inti 
  • air 1/2 cawan

cara-cara

  1. Campurkan tepung, santan, telur dan garam. Kacau rata. Kemudian masukkan jus pandan dan pewarna hijau sedikit. Jika terlalu berketul, tapis. 
  2. Rehatkan adunan dalam 15 minit kemudian campurkan air 1/2 cawan dan kacau hingga sebati.. 
  3. Panaskan acuan, lengser ngan minyak. Masukkan adunan tepung, biar sekejap, masukkan 1/2 sudu teh gula atas setiap satu kuih dan tutup acuan sebentar.
  4. Pastikan api kecil supaya kuih tidak hangus, sbb kuih ni cepat masak, dalam 1-2 minit aje..

Brownies Cheese + Edible Image


assalamualaikummm.....
hai semua..entri kali nie update tempahan dari kak ila..

Happy Birthday Aliah yang ke 2 tahun, 
semoga menjadi anak yang solehah dan berjaya dunia serta akhirat insya Allah...aminnn

tidak silap hari lahir aliah 12 Oktober yang lalu....
ok layan gambar yang sempat di ambil nie...

 cantik tak???



~ komen dari kak ila ~
ok..rase mcm tak cukup ader ler..hehe
terima kasih yer..


Brownies Cheese again..


hai update lagi deco-deco brownies cheese...
actually kek nie di tempah oleh rakan pejabatku untuk isteri beliau..

Selamat Hari Lahir kak..
semoga panjang umur dan dimurahkan rzki aminn...
katanya kejutan buat isteri beliau...
wah main suprise-suprise nie syiok..

thank tau..
komen dari en.sham..

kurang saiz je, 
x cukup kalau boleh nak besar lagi..
hik..hik..

ape lagi order ngan saya bila rasa nak teringin nak makan..hik..hik
bye..



Almond Carrot Cake...Kek lobak..

hai semua...
nie carrot cake yang telah dihasilkan oleh saya setelah sekian lame saya pergi ke kelas..punyer la lame saya peram resepi carrot cake nie..risau... tak jadi je resepi ni nanti..hik..hik... 
name cake nie sebenarnya  
Almond Carrot Cake

1st saya buat kek nie mase makan2 rumah geng RH kak Riss..alhamdullilah dapat komen yang positif..dari member-member sume..makan terjadila tempahan pertama saya nie..



Order Oleh fara

nie pulak simple deco saje test2 untuk tempahan akan datang..

layan komen dari fara..

carrot cake terbaik..paling sedap..
thanks fara kerana sudi menjadi pelanggan pertama untuk produk terbaru Murni Delights...

Cheese tart order oleh Inani Presint 15


hai semua..
jom Layan Gambar tempahan pada 14 Oktober oleh Inani dari Presint 15...  perisaBluberry dan Coklat..nyum..nyumm..
thanks inani.. 


~ komen dari nani, ~
Sedap Sis Tq...

Sesame Street...deco-deco lagi..

Assalamualaikum....
hai semua...kek nie telah diorder oleh rakan baikku Lyn Majid..
thanks kek nie untuk anak beliau yang ke 3 Baby Adam  

Selamat hari lahir To Baby Adam..
aunty doakan semoga panjang umur dan murah rzki..

ok layan gambar ..






amacam deco nie ok tak...layan..

Brownies Cheese Simple



assalamualaikum... 
hai selamat pagi semua...hari jumaat yang indah dapat ler saya update blog ini setelah sekian lame berada di lautan kemalasan..busy sikit al-maklumler.. nie antara gambar2 yang sempat touch up skit untuk tatapan pelanggan dan peminat setia Murni Delights...
nie di order oleh  kak R sempena majlis perpisahan bos beliau...
Alhamdullilah komen dari rakan-rakan opis beliau..kek yang sedap.. nyum..nyum..ok tak nak komen banyak-banyak ada lai gambar yang perlu di touch up buat sementara kerjaku tiada ini...ok layan close up gambar dibawah..amacam ok tak..



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follower

 

Copyright© Ezahulala