Sebelum dibakar..
RESEPI PUDING ROTI
Sumber dari : Kak Noni Rostam
** Merah nie cara Murni Delights
Bahan-bahan :-
- Roti 10 keping (kalau nak sedap sangat, sila guna roti butter seperti gradenia butter scotch atau beli apa sahaja jenis roti butter yang mahal-mahal dari bakery seperti di La Boheme kalau tak silap, jaya grocer atau jaya jusco dll. - saya pakai roti Gardenia Butterscoth 1 buku..syg plak tak habis..
- Susu full cream 2 cawan
- whipping cream 2 cawan
- gula 1 cawan
- telur 6 biji
- esen vanila 1tsb
- butter 4 tsb - Tak Letak
- kismis Ikut Suka
- serbuk kayu manis. 1tsb
- Coklat Chip - ikut Suka
Cara-caranya:
- Sapu butter pada dasar mangkuk loyang 9 x 9. Susun roti di atas.
- Tuang bancuhan, susu, krim, gula esen vanila, telur yang telah dipukul tadi.
- Biarkan roti kembang selama sejam. - saya biarkan 15minit je
- Selepas kembang taburkan kismis dan serbuk kayu manis dan kalau suka sedikit taburan brown sugar.
- Bakar di oven yang telah dipanaskan selama 10 minit pada suhu 110 darjah celsius.
- Bakar selama 50 minit, agak2 masak selalunyer dia depends pada oven
Sos Krim.
Cara-caranya.
- Panaskan satu liter susu full cream.
- Gula mengikut manis.
- Apabila mendidih masukkan bancuhan tepung jangung mengikut likat.
- Bubuh 1 sudu esen vanila.
- Kacau sehingga halus dan likat.
- Angkat. Sejukkan.
Jeng..Jeng..dh jadi bawa bekal.. :)
tq kak Noni Rostam, sangat sedap puding nie...yummie..
No comments:
Post a Comment