Bahan-bahan
seekor ayam
35 tangkai cili kering (gunting, rendam dan toskan)
7 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inci kunyit
1 inci halia
Sebesar saiz ibu jari belacan
1 batang serai (dititik)
50gm daun kesum
Sekuntum bunga kantan (dibelah 5)
Air asam jawa (50gm asam jawa + secawan air)
3 cawan air
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara-cara
Kisar cili kering + bawang merah + bawang putih + kunyit + halia + belacan
Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan yang dikisar bersama serai sehingga garing
Masukkan ayam + bunga kantan + daun kesum. Gaul sebati dan tutup kuali sehingga ayam agak mengecut
Masukkan air asam jawa dan gaul sebati
Masukkan pula garam. Gaul sebati
Tambahkan air
Akhir sekali, tutup kuali dan tunggu sehingga ayam empuk serta mendapat kepekatan kuah asam pedas yang ideal. (*Kuah bagi asam pedas ayam biasanya lebih pekat berbanding asam pedas ikan)
**Asam pedas ayam biasanya agak berminyak disebabkan minyak yang turun dari ayam tersebut. Oleh itu, pada yang tidak gemar, boleh buangkan minyak tersebut terlebih dahulu sebelum menghidangnya
***Pada sesiapa yang suka dan tahan pedas, bolehlah tambahkan sedikit lada hitam
cam vill buat 1/4 je dr resepi nie..
tmbah pedas lebih..he..he..letak tomato...
daum kesum, bunga kanttan tak de..
tak smpat nak g psar..
1 day ago
4 comments:
huwa sedapnya... dulu lady slalu buat asam pedas ikan jer, bila try asam pedas ayam mak oi sedappp betul.. hehe
Salam vill jelita,
nak panggil apa ya..dah bermacam - macam nama diletaknya sampai naik konpius akak..hehehe
Tahniah dengan pelancaran blog ini. semoga sukses ya
kak lady :try ler sdap tau..hubby 3 kali tambah..
kak melur: he..he..nie bisnesnyer kak vill bru try2..
Post a Comment