Red VelVet Cup Cake


Assalamualaikum...
layan gambar Red Velvet tempahan dari kak R untuk pelanggan Murni Delights...



sesiapa yang berminat bolehla hubungi saya 019-6527564..
murni delights...
lokasi di Putrajaya...







hai entri petang ini dikala hujan yang lebat..
sedap rasa bila mata dijamu kuih cara manis digandingkan dengan kopi panas...
wah..indah rasanya..hik..hik..
resepi nie diambil dari kak jun dalam my resepi...
sedap rasanya...alhamdullilah..
oleh kerana ibuku telah tertinggal acuan kuih cara nie ape lagi daku mengayakanla..maka terhasil kuih cara ini...ok sambil mata jeling-jeling pada gambar layan resepi ini..selamat mencuba...

bahan-bahan

  • 100gm tepung
  • 200ml santan sederhana pekat/susu segar
  • 1 sudu besar jus pandan (jun guna esen pandan sbb daun pandan x d)
  • 1 biji telur
  • 1/2 sudu teh garam
  • beberapa titik pewarna hijau
  • gula sebagai inti 
  • air 1/2 cawan

cara-cara

  1. Campurkan tepung, santan, telur dan garam. Kacau rata. Kemudian masukkan jus pandan dan pewarna hijau sedikit. Jika terlalu berketul, tapis. 
  2. Rehatkan adunan dalam 15 minit kemudian campurkan air 1/2 cawan dan kacau hingga sebati.. 
  3. Panaskan acuan, lengser ngan minyak. Masukkan adunan tepung, biar sekejap, masukkan 1/2 sudu teh gula atas setiap satu kuih dan tutup acuan sebentar.
  4. Pastikan api kecil supaya kuih tidak hangus, sbb kuih ni cepat masak, dalam 1-2 minit aje..

Brownies Cheese + Edible Image


assalamualaikummm.....
hai semua..entri kali nie update tempahan dari kak ila..

Happy Birthday Aliah yang ke 2 tahun, 
semoga menjadi anak yang solehah dan berjaya dunia serta akhirat insya Allah...aminnn

tidak silap hari lahir aliah 12 Oktober yang lalu....
ok layan gambar yang sempat di ambil nie...

 cantik tak???



~ komen dari kak ila ~
ok..rase mcm tak cukup ader ler..hehe
terima kasih yer..


Brownies Cheese again..


hai update lagi deco-deco brownies cheese...
actually kek nie di tempah oleh rakan pejabatku untuk isteri beliau..

Selamat Hari Lahir kak..
semoga panjang umur dan dimurahkan rzki aminn...
katanya kejutan buat isteri beliau...
wah main suprise-suprise nie syiok..

thank tau..
komen dari en.sham..

kurang saiz je, 
x cukup kalau boleh nak besar lagi..
hik..hik..

ape lagi order ngan saya bila rasa nak teringin nak makan..hik..hik
bye..



Almond Carrot Cake...Kek lobak..

hai semua...
nie carrot cake yang telah dihasilkan oleh saya setelah sekian lame saya pergi ke kelas..punyer la lame saya peram resepi carrot cake nie..risau... tak jadi je resepi ni nanti..hik..hik... 
name cake nie sebenarnya  
Almond Carrot Cake

1st saya buat kek nie mase makan2 rumah geng RH kak Riss..alhamdullilah dapat komen yang positif..dari member-member sume..makan terjadila tempahan pertama saya nie..



Order Oleh fara

nie pulak simple deco saje test2 untuk tempahan akan datang..

layan komen dari fara..

carrot cake terbaik..paling sedap..
thanks fara kerana sudi menjadi pelanggan pertama untuk produk terbaru Murni Delights...

Cheese tart order oleh Inani Presint 15


hai semua..
jom Layan Gambar tempahan pada 14 Oktober oleh Inani dari Presint 15...  perisaBluberry dan Coklat..nyum..nyumm..
thanks inani.. 


~ komen dari nani, ~
Sedap Sis Tq...

Sesame Street...deco-deco lagi..

Assalamualaikum....
hai semua...kek nie telah diorder oleh rakan baikku Lyn Majid..
thanks kek nie untuk anak beliau yang ke 3 Baby Adam  

Selamat hari lahir To Baby Adam..
aunty doakan semoga panjang umur dan murah rzki..

ok layan gambar ..






amacam deco nie ok tak...layan..

Brownies Cheese Simple



assalamualaikum... 
hai selamat pagi semua...hari jumaat yang indah dapat ler saya update blog ini setelah sekian lame berada di lautan kemalasan..busy sikit al-maklumler.. nie antara gambar2 yang sempat touch up skit untuk tatapan pelanggan dan peminat setia Murni Delights...
nie di order oleh  kak R sempena majlis perpisahan bos beliau...
Alhamdullilah komen dari rakan-rakan opis beliau..kek yang sedap.. nyum..nyum..ok tak nak komen banyak-banyak ada lai gambar yang perlu di touch up buat sementara kerjaku tiada ini...ok layan close up gambar dibawah..amacam ok tak..



Udang Celup Tepung

Udang Celup Tepung..





Bahan-bahan ( 2 orang )

  • Tepung jagung 1/2 cawan
  • Tepung beras 1/4 cawan
  • 1 biji telur
  • Limau nipis airnya diperahkan * tak letak..
  • Udang 20 ekor

Cara-cara

  1. Masukkan tepung2 tadi, garam secukup rasa, Gaulkan..
  2. Udang yang telah dibuang kulit & dipotong belakangnya & dibuang tahi kemudian di celup ke dalam telur & seterusnya celup ke dlm tepung...then..goreng
  3. Siap dimkn dgn sos/nasi putih/mkn mcm tu je pon sedap...

Tempahan Kek Lapis





Assalamualaikum....
hai lame bebenau tak update tentang tempahan dalam blog ini...
macam-macam telah berlaku..termasukla angin Cik M..hik..hik
malas benar akhir-akhir ini nak update blog...
ok nie nak update sikit-sikit cite-cite yang telah lepas...
nie tempahan dari member-member opis dan juga pelanggan Murni Delights...
Alhamdullilah..layan gambar yang sempat ambil..tak banyak almaklumler bulan pose lupe..hik..hik







Layan....


My Birthday..

today my birthday..
Thanks kawan-kawan yang telah wish....
thanks juga pada semua pelanggan Murni Delights
alhamdullilah bersyukur sangat kini umur saya yang ke
25 tahun...
semoga tahun nie memberi 1001 kegembiraan

kejutan yang di terima malam tadi oleh my love..
dmy love dah tido then dia letak sampul bawah bantal...
hik..hik.. nak tgok ape isi dalam dia...

lukisan dari hubby...
hik..hik

ok bye..




Order dari Nety


Kek Coklat Moist...
berat 1.5kg..

 hai entri kedua ari ini...update kek nie telah ditempah oleh nety last week 10 September untuk open house beliau...thanks nety nie 1 st time tempah ngan Murni Delights...actually yang tulisan tu pakai fondant...he..he gula icing still ada lagi tu..he..he deco yang simple-simple je..permintaan oleh nety..
ok layan gambar yang telah di update nie..



amacam kek nie ok tak..
Hiasan badam + Choc Rice + Tulisan Fondant + Love..

Komen dari Nety :
Sis Thanks buatkan kek semalam, memang sangat sedap ~ sorry last minit..



Kek Coklat Moist

assalamualaikum....
hai semua, dah lama ku tak update blog tapi alhamdullilah akhirnya dapat gak settlekan masalah ini..lepas nie bolehla kita berupdate cite...hik..hik tunggu bnyak lagi stok gambar yang tersimpan dalam kamera nie..he..he
ok tak nak cite panjang-panjang nie update order dari lyn pagi tadi..hik..hik xcited erk.. smlm beliau mesej tanya ape yang boleh tempah untuk jamuan tadika anak beliau..jadiku pun suggestkan ambil kek coklat moist yang siap potong-potong + Colour rice biar nmpak menarik almaklumla utk anak-anak...
ok layan gambar nie..actually kek nie berat 1.5kg dengan hiasan simple...

ok tak???

tetibe teringat mase hantar kek nie adib(Anak lyn) tgok kek wah cantinyer...
budak-budak mesti sukekan warna warni..he..he

bye

Kerna Terpaksa


Maaf, Tempahan Untuk HARI RAYA telah PENUH..Murni Delights akan Bercuti selama seminggu bermula 28hb Ogos dan akan menerima tempahan kembali 6hb September 2011, Jika ada yang berminat untuk tempahan OPEN HOUSE telah dibuka...


Tempahan Hari Raya

Pertanyaan lanjut

Kek Lapis Asam Manis
RM 22
Saiz 8" x 2.5"

Kek Lapis Coklat
RM 22
Saiz 8" x 2.5"

Tat Nenas
Inti Nenas Homemade
RM 22 - lebih kurang 50pcs


Kek Lapis Rempah
RM 22
Saiz 8" x 2.5"


Tempahan Kuih & Kek Hari Raya
Murni Delights akan bermula esok
dan tempahan terakhir pada 15 Ogos 2011
   

Menu Berbuka Ramadhan - 6





assalamualaikum...
hai semua..selamat pagi..
entri kali ini nak update menu-menu berbuka yang terlepas update, kabel kamera nie sudah mula buat hal pulak..entri ini untuk menu berbuka ramadhan ke 6, mesti semua pelik mane perginyer menu berbuka ramadhan yang ke 4 & 5.. ramadhan yang ke 4 tertinggal kamera di pejabat jadi tak dapatla ambil gambar menu berbuka ari itu dan ramadhan yang ke 5 kami berbuka dalam kereta semasa perjalanan pulang ke Melaka kg halaman ku..jadi untuk menu berbuka ramadhan yang ke 6 nie istimewa sikitla sebab berbuka ramai-ramai dengan ahli keluarga yang lain...antara menu-menu yang telah disediakan oleh my mum dan murni....

1. Nasi Putih
2. Ayam Panggan Ala-ala Kenny Rogers - permintaan my mum..
3. Butter Prawn - permintaan en suami
4. Sayur Campur
5. Bubur Lambuk..
6. Kurma
7. Air Bandung nyum..nyumm


Butter Prawn yang memang sedap tak rugi try resepi nie..
actually butter prawn tu 1st time buat mase bace resepi tak bace sampai habis..rpenyer kene pakai minyak yang banyak mase yang hasilkan sarang tu..murni pulak pakai minyak sikit je..he..he jadila cam gitu rupernyer..tapi hasil memang marvellouse....menjilat pinggan he..he aipp tak sopan pulak..

Sayur Campur Simple



Butter Prawn

hai semua..
nie butter prawn yang murni buat..he..he 1st time buat w/pun tak jadi jaring-jaring telur tu tapi rasanya memang sedap...thanks kak nor..

Sumber resepi dari Kak nor


Bahan2:

12 ekor udang saiz besar
2 sudu butter
3 biji kuning telur ~ K.Nor guna 2 bj sahaja
sedikit daun kari
sedikit cili padi
serbuk kunyit & garam
minyak utk menggoreng

Cara2:
Lumur serbuk kunyit & garam kat udang. Goreng sehingga masak.Bila udang hampir masak tu, masukkan daun kari & cili padi.Gaul seketika sebelom diangkat. Bila dah msak,ketepikan. Dengan menggunakan minyak yg sama, biarkan minyak dikuali anggaran dlm 1/2 cawan cenggitu. Panaskan minyak dan masukkan butter. Biarkan butter cair & minyak betul2 panas.Sementara tu,kacau2 telur bagi rata dan masukkan telur kuning dalam bekas roti jala.


Matikan api bila minyak tu panas2. Dengan menggunakan 2 tangan, tgn kiri pegang telur kuning ..tgn kanan pegang garfu...tuang perlahan2 telur sambil tgn kanan mengacau dlm bentuk pusingan. Biar dia bertali2. Kemudian bila dah selesai, angkat telur tu dah buh dlm tapis utk membuang minyak berlebihan.


Tips dari kak Nor

# K.Nor guna acu jala gak, tp kuning telur ni kan dia pekat skit dan acu jala K.Nor tu yg stail lama (tembaga) dan lubang dia kecik jd K.Nor tambahkan sedikit putih telur utk mencairkannya cuba tuang dulu dlm bekas lain, kalau boleh keluar dgn elok tak perlu tambah lg putih telur tu, tp kalau masih payah nak keluar, tambah skit lg putih telur.

# boleh aje nak kacau telur tu dgn garfu atau chopstick, terpulang, tp kena sentiasa mengacau sehingga telur habis dituangkan
# buangkan tali pusat telur, kalau tak lubang acu roti jala mudah tersumbat yg menyebabkan telur payah nak turun
# jgn menggoreng telur dlm minyak yg sedikit, nanti tak jd cantik jurai2 dia

pssstt:  memang sedap butter prawn nie meh la cube resepi nie..








Ayam Penyet Ria, Cyberjaya



assalamualaikum...
selamat pagi hai semua, sudah lame saya tak berupdate blog lebih-lebih lagi mengenai tempahan dan menu berbuka..antara sebab tak dapat update..
  • 1st sekali bulan-bulan pose nie memangla tak cukup jam, tak cukup masa..rasa macam nak tambah lagi 25jam sehari erk boleh ke..he..he
  • 2nd kamera nie sekarang asyik-asyik buat hal je tak kamera buat hal kabel buat hal.. ada saje halangannyer.. agaknyer kamera merajuk kot..
  • 3rd keje kat opis nie macam biasalah bulan puasa dah separuh bulan kerja pun makin berlambak-lambakla cover Hari Raya punya cuti..he..he
macam-macamkan..bulan pose sabar je la jadi nie gambar yang sempat ambil dari kamera semalam..jadi edit mane yang patut..nak edit pun kat opis nie leceh gak..kadang-kadang OK kadang-kadang KO..layan je la..ape aku membebel nie..he..he ok actually nie tempat yang kami pada 31 Julai baru nie..mase tu demam jadi tekak tak tentu rasa teringin sangat nak makan ayam penyet jadi paling dekat ayam penyet ria di cyberjaya, biasa kami akan ke puchong @ Klang untuk makan ayam penyet Ap..1st time kami try ayam penyet ria nie rasa biasa je tetapi sedap lagi ayam penyet Ap..may be ikut selera masing-masing la erk..


Nie la ayam penyet Ap



 layan gambar Ayam Penyet dan  Gado-Gado
jangan tergeliur pulak..


Ayam Penyet Ria
Cottage Walk, Persiaran APEC, Cyber 6,
63000 Cyberjaya
Cyberjaya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Post

Follower

 

Copyright© Ezahulala