hai semua..
nie butter prawn yang murni buat..he..he 1st time buat w/pun tak jadi jaring-jaring telur tu tapi rasanya memang sedap...thanks kak nor..
Cara2:
Bahan2:
12 ekor udang saiz besar
2 sudu butter
3 biji kuning telur ~ K.Nor guna 2 bj sahaja
sedikit daun kari
sedikit cili padi
serbuk kunyit & garam
minyak utk menggoreng
Lumur serbuk kunyit & garam kat udang. Goreng sehingga masak.Bila udang hampir masak tu, masukkan daun kari & cili padi.Gaul seketika sebelom diangkat. Bila dah msak,ketepikan. Dengan menggunakan minyak yg sama, biarkan minyak dikuali anggaran dlm 1/2 cawan cenggitu. Panaskan minyak dan masukkan butter. Biarkan butter cair & minyak betul2 panas.Sementara tu,kacau2 telur bagi rata dan masukkan telur kuning dalam bekas roti jala.
Matikan api bila minyak tu panas2. Dengan menggunakan 2 tangan, tgn kiri pegang telur kuning ..tgn kanan pegang garfu...tuang perlahan2 telur sambil tgn kanan mengacau dlm bentuk pusingan. Biar dia bertali2. Kemudian bila dah selesai, angkat telur tu dah buh dlm tapis utk membuang minyak berlebihan.
Tips dari kak Nor
# K.Nor guna acu jala gak, tp kuning telur ni kan dia pekat skit dan acu jala K.Nor tu yg stail lama (tembaga) dan lubang dia kecik jd K.Nor tambahkan sedikit putih telur utk mencairkannya cuba tuang dulu dlm bekas lain, kalau boleh keluar dgn elok tak perlu tambah lg putih telur tu, tp kalau masih payah nak keluar, tambah skit lg putih telur.
# boleh aje nak kacau telur tu dgn garfu atau chopstick, terpulang, tp kena sentiasa mengacau sehingga telur habis dituangkan
# buangkan tali pusat telur, kalau tak lubang acu roti jala mudah tersumbat yg menyebabkan telur payah nak turun
# jgn menggoreng telur dlm minyak yg sedikit, nanti tak jd cantik jurai2 dia
pssstt: memang sedap butter prawn nie meh la cube resepi nie..
5 comments:
insyaallah nanti leh try resepi ni pulak.hehe.slalu saya buat simple je bahannya..
he..he memang sedap resepi nie.. pagi-pagi tengok gambar nie telan air liur..hik..hik
Oooo..pakai garfu!padan la haritu ku punyer tak jadi...hikhikhik...
salam murni, thanks sudi try resipi tu.. lain kali study betul2 dulu resipi dan tips.. hehe.. slmt mencuba lagi semoga makin berjaya nanti :)
nanti boleh try....butter prawn penah buat..tapi tanpa jaring2 tu..sbb tak reti...hikss
Post a Comment