Biskut Choc Chips

Assalamualaikum...
hai selamat tengah hari sume..
menu ape ari nie makan tgah hari..
saya lauk pucuk ubi masak lemak ngan ayam goreng..
memang menyelerakan..aik merapu plak pasal makanan...
actually resepi nie baru je cuba..ternyata tidak sia-sia..mase bakar baunyer harum semerbak terseksa agaknyer orang yang tinggal satu blok dengan saya...bau yang menusuk kalbu ala-ala pemes ames gitu..hik..hik
resepi nie sumber dari kak ida RH
layan gambar dulu..amacam ok tak... 
Biskut Choc Chips

Bahan-bahan:

450 gram self raising flour
2 biji telur (2 kuning dan 1 putih)
250gram butter
170gram gula halus * saya kurang ke 150g
170gram gula perang * saya pakai 200g
170 gram chocolate chips
3 sudu besar serbuk koko - i tak masukkan yang ni, lebih suka plain
170gm almond(resepi asal pakai cashewnuts)- saya guna almond nib + hazelnut
1 sudu kecil bicarbonate of soda
1 sudu kecik vanilla essence
Setengah sudu kecil garam


Cara-cara:
1.Pukul butter dan gula hingga gebu. Masukkan vanilla essence, telur dan garam dan pukul lagi.
2.Masukkan tepung dan bicarbonate of soda yang telah diayak sedikit demi sedikit dan pukul lagi, use the dough hooks sebab adunan ni agak kental. Masukkan chocolate chips dan almond, kacau rata.
3.Ambil sesudu adunan, bulatkan dan tekan dengan garfu atas dulang pembakar(nonstick).
4.Bakar pada suhu 160'c selama 15-20 minit.
(Kalau nak pakai cocoa powder may be you should reduce the amount of sugar macam dalam resepi asal.)
Memandangkan saya tak suka manis, jadi saya kurangkan sedikit kuantiti gula.
Dan inilah hasilnya
 
thanks kepada kak suhaida kerana kongsi resepi nie..mmg sedap..hik..hik

amacam ada tergoda..ape lagi cepat ler try...



2 comments:

daydreamer said...

salam...best nya Biskut Choc Chips..terliur za dibuat nya..dah lama rasanya buat kuih..huhuhuhuhuhu...ada masa nanti nak try la..hihihihihi

Murni Delights said...

wsalam..tryla za, mmg best...sdap plak tu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follower

 

Copyright© Ezahulala