Bubur kacang Hijau Durian...

hai sume..Slmat petang...
lame tak update blog..ada je halangan untuk ku mengupdate blog ini...mcm2 halangan akhirnya terupdate juga..he..he sepanjang usia perkahwinan kami baru 2 kali ku buat bubur kacang hijau durian nie..he..he disebabkan request dari hubby, teringin katanya nak makan bubur kacang hijau durian ku pun search ler resepi terjumpe Mat Gebunyer resepi..ku ikut sebiji-sebiji resepi beliau..he..he



Durian
 BAHAN-BAHANNYA :-)

2 cawan kacang hijau, cuci dan rendam semalaman
1/2 ketul gula melaka, hiris kecil*
1/3 cawan gula pasir*
1 helai daun pandan*
2 cawan air*(*disatukan dan masak hingga gula larut, tapis)
1 helai daun pandan, disimpul
1 biji durian (ada 9 ulas isinya)
Sedubit garam
Gula, jika kurang manis
1 liter santan
Air jika perlu

CARA MEMBUATNYA :-)

1.Rebus kacang hijau hingga kembang, kemudian masukkan air gula, daun pandan dan durian, masak hingga mendidih. Tambah santan dan secubit garam. Rasa dan jika kurang manis, tambah sedikit lagi gula.

2.Masak sekejap dan jika pekat tambah air sedikit lagi. Rasa dan jika ok, boleh matikan api. Hidangkan sejuk atau panas. Juga sedap dimakan bersama roti atau biskut krim kraker...
                                                                     
 hasilnyer....

4 comments:

Eza Ridzwan said...

pebret!..tp klu org utagha dipanggey seghawa doyan...without kacang ijau laa..mkn dgn pulot!..perghhh!!!...

Murni Delights said...

oo...yang mcm santan durian tu ke? tak pernah mkn ngan pulut kne cube gak nie..he..he

ashra said...

saya **sukaaa**
feveret ni bubur kacang durian dan serawa.

aritu da 'paksa' hubby beli durian sbb duk terliur tgk blog mbr2..hehe

Murni Delights said...

he..he..
sdap jugak skali skala mkn bubur durian cam nie..rasa tergeliur jugak..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follower

 

Copyright© Ezahulala