[TUTORIAL] APA ITU PRINT SCREEN & MACAM MANA NAK CROP GAMBAR?

selamat tengahari sume...


dari semalam asyik ler ulang alik kek blog kak risa.. sebab nak join " sape nak hadiah " syarat2 dia  "sape pling cepat prt sc"  klu nak join klik Blog Kak risa, cam nie ayat beliau..

"  pada korang2 semua yg berjaya print screen kan org yg ke 500join belog aku ni..ada lah small sevinier aku nak kasik kat korang...org tu kena lah beri komen terpantas dan buat entri pasal pengunjung ke 500 aku eh, follower aku lah kan...nanti dah ada baru aku tunjukkan ape yg aku nak bagi..yeahhhh "

jadi disebabkan keinginan nak dpt hadiah tu..ku pun try2la prt sc kat blog nie tapi asyik ler tak jadi akhirnyer search punye search jumpe blog adik Mysara yang cantik tue.. ada tutorial utk prt sc..akhirnyer ku berjaya..tambah lagi ilmu mgenaii blog..he..he



Apa itu print screen?


Ini adalah contoh print screen yang menunjukkan FB saya he..he.Hehe :p *promote! :D

Korang perasan tak dekat keyboard komputer korang ada butang print screen? Ada kan kan kan? Hah ~


Gambar curi dari mysara sebab  belajar dari blog die 


Korang pergi dekat mana-mana laman web yang korang nak print screen dan tekan butang nie. Nak tekan banyak-banyak kali pun tak kisah :D

Tapi kalau aku, aku tekan 3 butang iaitu ctrl + fn + print screen :) Tekan 3 butang ni sekali gus dalam satu masa :D Faham tak?

Dah copy tu, korang pergi dekat Paint sebab kita nak paste pulak benda apa yang kita nak copy tadi
Gambar curi dari mysara sebab  belajar dari blog die 


Ini lah Paint :D Aku paste apa yang aku copy tu kat sini jer sebab senang nak edit dan crop mana-mana bahagian yang nak.
__________________________________________________________________________________

Tak tahu paint kat mana? Korang pergi dekat Start - Program - Accessories - Paint. Tak jumpa jugak, aku tak tahu lah ~ Hehe ;D


Tapi dorang cakap boleh guna mana-mana software image. But for me, guna paint lah senang sikit. Hehe ;D
Gambar curi dari mysara sebab  belajar dari blog die 


Lepas dah siap bukak Paint, kau tekan ctrl + V. Tekan dua-dua butang ni sekaligus dalam masa yang sama

Bila dah siap copy paste kat dalam paint, korang pergi dekat File dan tekan klik Save as.
Gambar curi dari mysara sebab  belajar dari blog die 


Dia akan keluar window macam ni dan korang boleh save je kat mana-mana fail yang korang nak :D Kalau nak guna print screen tadi tu, korang upload je gambar tu macam biasa dekat new post korang. Siap ! :D


Kalau sesapa yang nak edit-edit, boleh guna tools kat paint yang telah disediakan tue :D

Kalau korang nak potong-potong gambar jadi kecik macam kat gambar kat atas ini, senang jer ` :D


Katakanlah korang just nak gambar Coffee Mate je sebagai gambar yang korang nak letak kat blog. Boleh jer ~ Tak adalah susah sangat :D Kalau letak besar macam ini, takut orang tak perasan gambar apa yang kita nak sampaikan. Lagipun the smaller the better kan kan kan? Haha :D


Lepas paste gambar tu, korang pergi kat gambar yang aku tunjukkan kat dalam gambar di atas. Lepas tu korang boleh buat kotak dekat sekeliling gambar yang korang yang crop tadi. Macam kes ini, aku nak crop kan gambar Coffee Mate tu jer


Lepas tu, klik Image kat Menu bar dan tekan Crop.

Dah siap ! Lepas tu save je macam biasa dan boleh guna dah :D

Harap korang semua boleh buat ok? Jangan asyik cakap susah jer. Hehe ;D Baca dan faham betul-betul ok? Ada masalah, boleh rujuk dengan saya. Insyallah ~ Saya akan tolong setakat yang saya mampu :D

Credit untuk Kak Ceera sebab aku belajar tutorial ni dengan die 

creadit tu mysara Sebab copy paste tutorial ini dari beliau..alhamdullilah berjaya..he..he
dan juga gmbar2 yang akak copy paste dr blog mysara tu..halalkan erk..he..he..

thanks too Mysara  dan kak risa yang sudi buat  segmen dan buat ku berpk sejenak cam ne nak prt sc  500 follower beliau....he..he 

erm..kini membuktikan berblog juga bagus kerana dapat menambah ilmu pengetahuan..he..he.. 
ok da....

7 comments:

risa said...

alahaiii...sayang kamu lah dear...

nuyue said...

thank vill
akak pun xtahu camno nak print screen..hehehe

Murni Delights said...

kak risa: he..he syg akak sanggup den blja sobab nak monang..he..he..

kak nuyue: he..he vill bru thu..
kita kongsi bersama...

anainie@blogspot.com said...

Terima kasih dear...banyak membantu..

Murni Delights said...

same-same..skali info untk dri sndri..he..he

tyy markisa said...

hi,,thanks for tutorial,,

Murni Delights said...

hi...welcome..sharing is caring

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follower

 

Copyright© Ezahulala