..
Sumber asal : dari kak nor@secubit garam
resepi yang telah di edit: murni delights
bahan-bahan
2 cawan beras basmati1/2 labu bawang besar racik halus
3 ulas bawang putih racik halus
1 helai daun pandan
1 btg kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
3 bj buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
3 btg serai ~ dititik/ketuk
garam
2 1/2 cawan air
2 sudu besar butter
sdikit pewarna hijau apple
Panaskan butter dan masukkan bawang besar dan daun pandan.
3 ulas bawang putih racik halus
1 helai daun pandan
1 btg kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
3 bj buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
3 btg serai ~ dititik/ketuk
garam
2 1/2 cawan air
2 sudu besar butter
sdikit pewarna hijau apple
Goreng hingga bawang layu dan wangi, masukkan bawang putih, kulit kayu manis, cengkih, buah pelaga dan bunga lawang.
Masukkan serai.
Goreng lg hingga wangi dan masukkan beras.
Kacau2 sekejap dan masukkan air secukupnya.
Masukkan garam.
Kacau sedikit hingga semua sebati dan masak lah sehingga nasi masak dan bolehla letak sedikit pewarna utk cantik..
Masukkan serai.
Goreng lg hingga wangi dan masukkan beras.
Kacau2 sekejap dan masukkan air secukupnya.
Masukkan garam.
Kacau sedikit hingga semua sebati dan masak lah sehingga nasi masak dan bolehla letak sedikit pewarna utk cantik..
sesuai dimakan bersama ayam masak merah, ayam masak sos, dan pelbagai lagi mengikut selera anda semua...
2 comments:
wah sedapnya, bulan puasa nanti boleh try =)
erm..he..he.. tryla mmg mudah dan sedap
Post a Comment