Puding Roti Marble


Last enty untuk mlm nie..he..he.. pk pun  pk..komen pun komen like pun like kat fb..asyik dok kcu org..he..he.. ku pun meng"RAJIN"kan diri yang agak-agak malas nie buat dessert untuk makanan sampingan..he..he..saje je try sebab ianya nmpak menarik..roti yang hubby belikan tu ada balance lagi 2 3 lagi dah nak expire dh..jdi layan...maka terhasilla PUDING ROTI MARBLE nie..he..he.. cantik tak??? 
semenjak dua menjak cuti nie asyik ler memasak je..nak post komen ke nak join contest tak pandai sangat jadi ape yang jadi ku updatekan buat semua...


Sumber Resepi dari Puan Hana Kanazawa, 
sumber cilok..dari kak ros jintan manis..thanks kak ros...

Bahan-bahan

4 keping roti
2 biji telur
1/2 cawan susu pekat (vill kurangkan jd tiga sudu besar sbb balance ada tue)
170ml susu cair
8gram serbuk agar-agar
1/2 cawan gula - bleh kurangkan
2 sudu besar butter/marjerin (cairkan)
3 1/2 cawan air
2 sudu besar serbuk koko (bleh juga guna choc emulco)
( nak buat wrna lain bleh gak)

Cara-cara

1. Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 n gula ke dalam periuk.
2. Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2  cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih td.
3. Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih. matikan api.
4. Bahagi kepada 2. satu adunan biarkan warna asal. dan satu adunan masukkan serbuk koko@choc emulco. kacau cepat2!
5. Tuang ke dalam loyang secara berselang seli. sesenduk adunan asal kemudian sesenduk lagi adunan coklat. ulang hingga habis! ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan CEPAT sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku.
6. Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam. Enak dmakan ketika sejuk!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Post

Follower

 

Copyright© Ezahulala