Resepi Nasi Ayam Ipoh - versi Malas


hai sume...today saya nie malas nak masak jadi survey punya survey terjumpe la resepi kak wana potret kasih...mmg saya suke mencube resepi kak wana...he..he.. hubby dok puji sedap katanya...he..he.. kembang mak cik..ha..ha..ha
pe pun malas nyer hal ini je la hasilnyer...
( sumber : Dapur Kak Nor, Secubit Garam tapi ambil resepi dari kak wana Potret Kasih
nie resepi asal leh klik kat Kak Wana  ..
sebabkan kami berdua jadi ku ubah skit2..ikut bahan yang ada kat umah ku ini...tulisan sengget sume versi ku
Bahan Utk Nasi:
4 mug beras
4 1/2 mug air rebusan ayam
2 inci halia*
3 biji bawang putih*
3 helai batang daun bawang (ambik bhgn bawah dia…yg ada buah dia tu sekali)
1 sudu besar minyak bijan
2 sudu besar sos tiram
2 helai daun pandan
4 sudu mentega ~
Nasi:
2 cwn beras
sukat air cam biasa  je..
2 inci halia
3 biji bawang putih
3 helai batang daun bawang
spruh kiub ayam.. 

Bahan Untuk Ayam:-
1 ekor ayam
3 biji bawang putih*
1 inci halia*
3 sudu besar kicap lemak manis
2 sudu besar sos tiram dan 1 sudu besar cuka
1 sudu besar madu ( kalau tak dek pun tak pe)
Ayam:-

4 ketul ayam
3 biji bawang putih
1 inci halia
1 sudu besar kicap lemak manis
1/2 sudu besar sos tiram
1/2 sudu besar madu ( kalau tak dek pun tak pe)
Bahan Untuk Sup:-
air secukupnya
4 bawang putih diketuk
3 inci halia di hiris
3 helai batang bawang
1 biji sengkuang dipotong dadu – sy tak letak
1 sudu besar serbuk lada sulah

Sup:-
air secukupnya
4 bawang putih diketuk
3 inci halia di hiris
3 helai batang bawang
1 sudu besar serbuk lada sulah
 Bahan Untuk Cili

10/15 biji cili burung
6 biji cili merah
sedikit halia (ambik dari rebusan)
5/6 biji bawang putih
1 biji limau kasturi/nipis
sedikit air dari air rebusan ayam
garam dan gula secukupnya
(Masukkan semua bahan didalam blender dan blend hingga hancur)

Cili
10 biji cili padi
6 biji cili merah
sedikit halia
3 biji bawang putih
2 biji limau kasturi/nipis (air nyer je)
sedikit air
garam dan gula secukupnya
(Masukkan semua bahan didalam blender dan blend hingga hancur)

Cara2:-
 Nasi
Mula2 masukkan majerin dalam periuk elektrik, biar ia mencair, kemudian masukkan bahan* yg telah di blend. biar naik bau. kemudian masukkan batang bawang dan daun pandan. bila dah layu sikit masukkan sos tiram dan minyak bijan. kacau2 sekejap,kemudian masukkan beras, sedikit garam dan air rebusan ayam. biarkan hingga nasik masak.
 Ayam
Ayam yg telah di toskan tadi di masukkan kedalam satu magkok besar. masukkan bahan* yg telah di blend dan semua bahan2 lain…kacau2 rata dan biarkan 1/2 jam. selepas ayam diperap, boleh lah digoring atau di bakar dalam oven. kalau nak goring jgn goring terlalu lama…agak2 kaler dia dah bertukar kehitaman boleh diangkat terus.
Sup:-
Baki air rebusan tadi didihkan kembali bersama sengkuang dan serbuk lada sulah. kalau air rebusan dah berkurangan boleh lah di campur dengan air biasa. masak hingga didih. perasakan sup. (Saya masukkan 1 kuib ayam, garam dan serbuk perasa untuk ini)
selepas semua dah masak, boleh la di makan…cara penyediaan…timun, tomato dipotong nipis2. daun sup dan bawang di potong halus dan di masukkan kedalam sup tadi

boleh ler mencube..hasilnyer amatla menyelerakan...

2 comments:

Farah Shamsudin said...

wahhh.. nampak sedap.. nant nak cuba lar

Murni Delights said...

tryla..he..he sdap jugak nasia yam ipoh nie..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Post

Follower

 

Copyright© Ezahulala