Homemade Macaroons

rhai sume update entri lagi...
ghajin ler pulok...he..he
nie last week akitiviti buat macaroons..
dh lame menangguh akhirnya buat jugak..
ada masuk kelas skali..dlu blja buat macaroons nie..
ianya makanan manisan dari Negara Perancis...
macaroons antara 7 manisan  yang termahal di dunia...
rasanya mmg manis ler..dh name manisan
tapi saya letak filling bluberry dan strawberry...
masam2 manis...

itu model macaroons spupu saya..yang konvo baru nie..
tahniah jija..




filling strawberry


tinggal ini je..he..he buat kecil2 ramai boleh makan..
resepi nie simple je..masa belajar dia mmg rumit skit...
mcm2 kaedah dan macam2 resepi yang saya lihat tapi paling mudah saya guna tepung instant yang dlm tepun tersebut ada kandungan almond sedikit... sdap..he..he
klu yang nak resepi mudah je..
  • beli tepung instant macaroons 
  • tambah air yang suhu dia 50 ke 60c..
  • pukul je smpai pekat..
  • pas tu masuk dlm piping bag buat bulat2 seperti gmbar..he..he
  • filling ikut suka nak coklat ke, strawberry ke, peanut ke...ape2 jela..
  • bakar ikut suhu 170c masa smpai msak..he..he


tak silap harga macaroons ini dijual di luar
besar dlm 50 sen klu tak silap rm 2.00 ke atas..
nyum..nyum...nyum

11 comments:

nuyue said...

waoouu
bila nak bagi akak rasa?
nampak cam best jer

Murni Delights said...

he..he..
nak rasa ke kak..
bila kita nak jumpe ghamai2 nie..
dia manis skit..
tu yg vill buat kecik2 filling strawberry rasa msam2..he..he

mohd azuan said...

wohooo, menarik nak rasa. man nak beli tepung instant tu. kak ida ni xde kesabaran yang tinggilah nak buat macroon nie. sob-sob

idazs said...

heheheh, sori vill, tak perasan emel cik hubby tgh on, sudahnya termasuk emel dia. kahkahkahkah

fisa othman said...

rajin betul la vill ni...aduhai makin ku jeles ni...lepas sorang-sorang terror ni...:p

Naimatul Hafizah Nor Rodin said...

vill,
rajinnya awak. filling tu awak guna jem ke, atau ada filling khas?

Murni Delights said...

he..he kak ida terkejut vill tetibe ada mohd azuan plak..he..he tepung instant tu jual kat yummie bangi..tpi smlm mse g bagus kat kajang ada jugak tepung tue..tryla kak..

Murni Delights said...

kak fisa: ini org tak terror pun pndai buat he..he.. cume tak lalu nak mkn sgt agak manis.. dh name pun manisan..he..he

beli tepung instant pas tue tmbah air suam dlm 50 drjah celcius...he..he pukul je..

Murni Delights said...

kak filliang mse vill blja dia ada bagi resepi tapi vill tak pernah buat lagi takut jugak jadi ke tak.. tapi yang vill buat nie guna filling cheese tart tu je..kreatif inovatif...he..he

tpi ada yang vill tnya ngan mber2 yang jual macaroons dia guna peanut butter, filling coklat yang biasa utk kek tue, haxelnut mcm2 jugak..he..he

suealeen said...

ada resepi yang manis, ada yang tak. ari tu akak cuba buat tak manis. sesedap rasa je.

Murni Delights said...

erm...vill guna tepung instant kot tu yang manis..he..he

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Post

Follower

 

Copyright© Ezahulala