Kek Pisang Sempoi & Hospital Putrajaya


Selamat pagi semua..
dipagi yang indah dan tenang...
ari nie pagi2 dah kelam kelibut..
al maklumla hari isnin..he..he


smlm mlm hubby tak sihat..trus ke kecemasan hospital putrajaya...
lbih kurang pukul 11 mlm lbih nak ke 12mlm kami smpai ke rumah...


tetibe je kaki hubby tak boleh jalan, bengkak..
rupenyer kesan terseliuh mase hubby junggle tracking ari rabu lepas...
kes rahsiakan terseliuhla nie.. takut kne bebel..
erm..bila dh sakit cam niela..kita yang susah hati...
mlm tdi langsung tak boleh tdo..katanya berdenyut2
jap lagi kitaorg plan blik mlka..
B'urut di merlimau..da..sambung bercuti 2 hari lagi..he..he

gambar dibawah ni kek pisang yang mmg sedap dan moist gitu..
dh b'brape kali buat nie..
tpi tak sempat nak upload resepi..
seperti biasa bila free akan ku edit gmbar2 dan upload dlm blog utk kongsi bersama...
layan gambar nie..


Kek Pisang Sempoi pada 23/April /2011

resepi nie mmg best dan sempoi..
masuk2 je jadi..he..he,
siap dpt pujian lagi..kembang kempis ku dibuatnyer..he..he
layan resepi dibawah, jika berminat bolehla mencube...
thanks juge kpada Sofinar sudi berkongsi resepi yang mmg umpphhh....


Sumber Dari My resepi Sofinar (sofinar@myresipi.com)

Bahan-bahan ( sekeluarga )

  • 150g pisang emas - dilecek
  • 180g tpg gandum
  • 180g gula halus /gula icing
  • 3 biji telor
  • 120ml minyak masak
  • 1 sudu teh ovelate
  • 1 sudu teh soda bikabonat
  • 1 sudu teh baking powder
  • secubit garam

Cara-cara

  1. campur semua bahan di atas dan putar dengan mixer hingga sebati dan adunan nampak putih
  2. masukkan kedalam loyang yang digris dengan minyak masak, bakar 180 darjah selama 40 - 50 minit
  3. pastikan adunan separuh loyang kerana kek biasanya naik sekali ganda
  4. ( Saya Bakar sampai dia msak..lebih dr 50 minit dan kurangkan suhu 160darjah kerana oven kecik je..he..he)


10 comments:

{ finieViolet} said...

as salam murni.. laa..kesian kat suaminye tu.. terseliuh la pulak..

nk tnya ni apa fungsi ovalete dalam penyediaan membuat kek ye?

{ finieViolet} said...

hehehe..tertinggal lg satu soklan.. apa beza brownies dgn kek coklat biasa? :)

whitecappuccino said...

mcm senang je nak buat kek ni..tak penah buat kek pisang

Naimatul Hafizah Nor Rodin said...

akak dah amik resepi ni,vill..
tq, dear!

Murni Delights said...

kak Finie : Fungsi Ovalette merupakan pengemulsi atau penstabil yang digunakan untuk membuat kek span dan dan kek-kek yang menggunakan telur sebagai bahan untuk melembutkan kek.

Selain kek span saya pernah melihat ada juga resipi kek Sarawak dan apam yang mengunakan ovalette sebagai bahan penstabil. Sifatnya yang berasid akan membantu telur dalam kek naik dan memerangkap lebih udara dengan lebih cepat.

Murni Delights said...

brownies dgan kek coklat beza tekstur dan bahan 2 yang digunakan..

tapi brownies kukus bhan2 lain, ianyer rasa lebih kurg ngan kek coklat kukus tapi dia tak naik sgat...
klu kek coklat kukus ada juga yang jenis padat dan ada yang jenis gebu...
mcm2 jenis dia depends pda resepi dan kandungan bhan2 dlm resepi...

Murni Delights said...

whitecappucino: senang dan mudah..campur je sume... he..he

Murni Delights said...

kak fiza: ambil ler..test tau nnti upload g tau jadi ke tak...

{ finieViolet} said...

murni delights: thanks yer kasi info..baru tau tujuan ovalete tu.. selalu main letak je tanpa tau apa fungsinya.

teringin nak buat brownies la.. hihi..

Murni Delights said...

same2.. saya pun blja2 dr blog2 msak2 nie.. klu g blja ada la yang diorg g tau..he..he
nak buat brownies..yang mne? versi bakar ke versi kukus..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Post

Follower

 

Copyright© Ezahulala