Maggi Goreng..Mood becuti dapur pun ingin bercuti..

Assalamualaikum...
hai selamat petang sume.. nie entri 1 st ari nie.. nie menu malas mase 2hb mei ari tu time cuti mood pun cuti ler..he..he ku survey resepi dari en mat Gebu..yang mmg menjadi sumber inspirasiku... menu yang terdapat dlm blog en mat nie mmg sedap je tgok dan menyelerakan klik pada en mat gebu nie..selera membuak2..he..he trus lapar...






Untuk Resepi Asal boleh klik..Maggi Goreng Versi En Mat Gebu..
nie resepi mengikut stok2 yang ada di rumah..he..he


BAHAN-BAHANNYA :-)
1 bungkus mi maggi, asingkan perencahnya, celur hingga lembut dan toskan
1/2 camca besar cili kisar (saya pkai cili padi je)
1/2 camca besar sos cili ( x gune dh ganti cili padi)
1 camca besar sos tiram
2 biji bawang merah, hiris
1 ulas bawang putih, cincang
1 biji tomato saiz kecil, cincang ( xletak dh hbis stok..he..he)
1/3 cawan hirisan daging batang pinang (daging cincang)
6 ekor udang, kupas kulitnya ( xde stok)
1 genggam hirisan kobis (carrot je yang ada)
1/4 cawan air
Kicap cair secukupnya ( xletak gnti black paper..he..he)



Telur buat dadar je..he..he


CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang merah, bawang putih hingga naik bau. Masukkan cili padi  dan tumis, tambah  daging kisar sampai agak2 msak..
  2. Tambah Black Paper  dalam kuali dan tuang air. Masukkan hirisan carrot dan masak hingga pekat.
  3. Tambah maggie tadi dan gaul rata. Tambah garam secukup rasa. Kacau dan boleh matikan api. 
  4. Hidangkan dengan menabur hirisan daun sup can cili merah...
layan gmbar ape lagi try ler...

4 comments:

Farah Shamsudin said...

dah lama tak makan megi goreng nii. tapi kalau buat pun, tak lama kemudian lapar balik.. adoii..

Murni Delights said...

he..he.. maggie nie kne mkn utk sementara je.. tak than lame sgt..

fisa othman said...

en suami ku memang suka dengan maggie goreng..hhihihi tapi tak berapa d galakkan makan maggie ni...;)

Murni Delights said...

erm..maggie goreng tak letak perasa yang diaorg bekalkan..he..he
nie skali skala leh kak..klu slalu2 mau botak..he..he

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Post

Follower

 

Copyright© Ezahulala