Alhamdullilah Akhirnyer...


Assalamualaikum..

hai sume slmat petang ari nie..
ari nie ari selasa tetapi trasa seperti ari isnin mlas je nak g kje..
almaklumler cuti sekolah tengok cikgu pun cuti jeles ler melampau...he..he


Cup Cakes




Actually nie deco yang terbaru dari Murni Delights...
cup cakes nie untuk adik Azlyn Spr selaku diantara pelanggan setia Murni Delights...
diberi kepercayaan oleh azlyn untuk menghias cup cakes nie tanpa tema dan wrna, katanya hias2 ikut suke hati ko ler..
1st time ku membuat cupcakes menggunakan fondant, gum paste, siap ngan cetak tulisan gitu.he..he, alhamdullilah deco yang simple, pada mula-mula agak tertekan kerana ku bukanla seorang yang kreatif tapi berkeinginan untuk melakukannya cume terlalu kurang berkeyakinan dan memang fail klu bab-bab hias menghias nie.. dengan sokongan suami dan ibubapaku akhirnyer semangat juga ku melakukannya..
alhamdullilah...

SELAMAT BERTUNANG AZHAR DAN FAEZA
semoga cepat-cepat naik pelamin..

  


antara gambar Muffin coklat yang diorder oleh azlyn sebanyak 85pcs utk Majlis Pertunangan adik beliau..suggest nak muffin budget coklat pas tu tabur colour rice..tak sempat ambil semua gmbar mase tu kelam kelibut..he..he




komen dari azlyn,
Muffin Tip Top! aku tak dpt nak bagi feedback untuk cupcakes sebab dah jadi hantaran pihak perempuan but deco ok sangat, simple but look nice + cute..

thanks to lyn & family kerana mempercayai Murni Delights

Brownies Cheese lagi dgn Deco yang Berbeza..


New Version


assalamualaikum....
selamat petang..
baru je masuk kje..teruk betul jalan jem ari nie..
putrajaya yang sunyi sepi nie time ada event baru ler ada jalan sesakla, jalan tutup sane sni...
huru hara kenderaan dibuatnya...
ape nak buat redha je la..sebaik jalan opis tak ditutup klu tak mau ada alasan tak dpt datang keje ini petang..he..he otakku ini asyik ler nak mengulau je...
asyik membebel2.. lupe nak g tau asal tujuan entri utk kali ini..ape lagi update order ler..
kali nie repeat order dari mior mber opis ku.. untuk ari lahir anak beliau Faris dan Zackry..

Happy Balated B'day Faris & Zackry
aunty doakan semoga korang berdua jadi anak yang soleh, dan berjaya dunia dan akhirat...

gambar yang atas mse tu bru lepas deco2..he..he gatal je tgan nie
saje nak mahirkan menulis, deco2 nak main dengan icing...
klu menulis tgan masih lagi mengeletar..he..he kne bnyak praktis lagi...
yang pic kedua nie setelah tulis name..
Faris dan Zackry..


amacam deco ok tak..
idea nie dtg tetibe je dtg melayang-layang...
 
nie pandangan dari sisi..he..he excited bila ianya telah terhasil dengan jayanya..
alhamdullilah...
bersyukur kerana Allah memudahkan segala urusanku..amin..

DNA Babi Dalam Bahan Buat Kek & Roti Secret Recipe


Berita tergempar...ha..
terkejut bila cite nie tersebar berleluasa...
dah la syarikat nie agak yang mmg femes la jugak..
terkenal dengan pelbagai kek-kek yang sedap2..
dulu2 pernah jugak mkan kek kat sni..he..he mase belum tahu info nie...
kene samak la pulak..
layan dulu tengok info yang telah diemailkan kepada saya..


ADUAN PILIHAN : DNA Babi Dalam Bahan Buat Kek & Roti Secret Recipe

Kek dan Roti pula, lepas ini apa lagi dapat tahu...
Kadang-kadang aku memang semacam tak paham, rasanya dah hampir semua
makanan kat Malaysia ini dah tak selamat dah!
kata jer Malaysia ini negara islam?
tapi persekitaran?
kedai-kedai makan pun banyak yang was-was!

Sikit-sikit buat makanan mesti nak masuk inzim babi ker? DNA babi ker!
macam wajib letak pulak dah!

Berikut kenyataan yang dikeluarkan Panel Pengesahan Halal Malaysia
Bil.14/2011:
Mesyuarat Panel Pengesahan Halal Malaysia Bil.14/2011 yang diadakan pada 12
Mei 2011 telah memutuskan permohonan Syarikat Puratos Malaysia Sdn Bhd
( JAKIM-20100609-123757 ) adalah tidak berjaya berikutan penemuan
Deoxyribonucleic Acid (DNA) babi dalam bahan ramuan ( Whole Egg Powder dan
Whole Milk Powder ) yang digunakan syarikat tersebut.
Dua ramuan terbabit ialah ‘Whole Egg Powder’ dan ‘Whole Milk Powder.’

Syarikat tersebut adalah:
Syarikat Puratos Malaysia Sdn Bhd ( JAKIM-20100609-123757 )
link: Penemuan DNA Babi Dalam Bahan Ramuan Syarikat Puratos Malaysia Sdn Bhd

8.
TALENTO BROWNIES CONCENTRATE SECRET RECIPE
BRAND: PURATOS
30/11/2011
-PURATOS MALAYSIA SDN. BHD.

9.
TALENTO CAKE CONCENTRATE SECRET RECIPE
BRAND PURATOS
30/11/2011
-PURATOS MALAYSIA SDN. BHD.

link:
http://203.217.178.220/ehalal/index.php?ty=directory&type=P&cari=secret%20recipe

Justeru, orang ramai dinasihatkan supaya melayari laman web
www.halal.gov.my untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai syarikat yang
memiliki SPHM.




ha terkejut lagi...!!!!!!
kandungan Dua ramuan terbabit ialah ‘Whole Egg Powder’ dan ‘Whole Milk Powder.’ agak2 nyer ape erk kegunaan ramuan tersebut..whole egg powder nie gantikan telur ke..??? masih confuse agak2 ada tak yang dapat membantu...
sekarang nie rasa takut je..macam2 yang ada campuran nie.. agak2nyer kalau ada campuran ni kek ke masakan jadi tambah sedap ke??

en suami pun mengingatkan saya untuk lebih berhati-hati memilih barang-barang untuk dibuat kek @ sebarang tempahan kerana kita jual kepada pelanggan risiko kepada penjual, bahaya juga..
Insya Allah saya akan buat yang terbaik..

Hari Belia Negara 27-29 Mei 2011


Selamat pagi semua..
hari jumaat yang indah..pagi2 hujan sudah turun..
kalau tdo mmg syiok nie.. minggu nie ada event besar punyer di Putrajaya
HARI BELIA SEDUNIA - menghimpun sejuta belia
alamak belia??? aku belia ke???
definasi belia nie adalah lelaki dan perempuan yang berumur 15 - 40 tahun, jadi yang bwah 40 tahun tu masih belia la gitu-gitu..he..he

ok entri kali ni terhasil disebabkan putrajaya bnyak sgt jalan tutup , khemah sini sana, menyebabkn kesesakan lalulintas, org pun bnyak yang confuse..jadi kita pun search ler kat website Hari Belia Negara & Karnival Hari Belia kalau yang berminat nak dtg sini nak tgok konsert ke, nak g Jom heboh ke, ha tgok pic kat bawah nie...

nak tgok besar klik pic nie yer...

kalau nak tahu jalan2 yang tutup pulak...lihat peta dibawah..

 jangan samapai tersalah jalan yerk..agak2 confuse print ler peta nie..he.he

banyak sgtla pulak nak tulis...he..he

klik sini untuk tahu peta keseluruhan putrajaya, tapak2 event2 yang diadakan supaya mudah apabila sampai disini..
 layout keseluruhan.. jgan confuse2..he.he
Acara dan Tapak hari belia
jom kita ramai2 m'meriahkan Hari belia Negara 2011


Selamat Hari Guru

Assalamualaikum...
hai sume..entri ke berapa ntah utk ari ini...
nie lamenyer cite baru ler nak update..
soory busy melampau..tak sempat nak edit gmbar nak tulis memanjang..
SELAMAT HARI GURU SEDUNIA...
pada 16 Mei 2011..kepada semua Guru-Guru di dunia ini..
1st kali nak ucap kepada suamiku dan semua guru2 yang telah mengajarku..
jasamu dikenang dan berjaya Dunia serta Akhirat... syg cikgu2 sume..
asyik dok cite je..lupe nie yang telah ku buat pada hari guru yang lalu..
kek brownies nie untuk cikgu2 SKTPP sesi petang..
name Siti Hanim nie utk Guru Pen Kanan klu tak slap yang akan bertukar sek..
diharap enjoy dengan kek ini..layan gambar nie ok ke????

SELAMAT HARI GURU...

oleh kerana ku masih belajar dan baru je berjinak2 lagi deco2 nie..jadi inila hasilnyer...
ok ke..erk.. hrap menghiburkan dan memuaskan hati sume...
susah hati jugak bila ketandusan idea...he..he


Brownies Cheese


Putrajaya Floria 2011 - Ros Untuk Selamanya..

Putrajaya Floria 2011




Putrajaya Floria, Festival Bunga dan Taman Putrajaya akan dianjurkan sekali lagi di Putrajaya, Malaysia. Pesta selama 9 hari ini akan bermula pada 9hb hingga 17hb Julai 2011.

Putrajaya Floria 2011 adalah acara bertaraf antarabangsa yang dihoskan oleh Perbadanan Putrajaya dan Kementerian Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar. Pengunjung pasti terpesona dengan bunga-bunga dan dedaun yang kemas diatur dan landskap dalam pelbagai gaya dan susunan yang akan mewujudkan kemeriahan warna-warni dengan lokasi khas untuk memberikan peluang bergambar. Adalah diharapkan agar festival ini dapat menyemai rasa hormat dan cinta pengunjung terhadap alam semulajadi, warna, bunga, tumbuh-tumbuhan dan minat untuk berkebun.

Terdapat begitu banyak perkara untuk dilihat dan dilakukan di dalam kawasan seluas 15 ekar ini. Di samping itu, terdapat banyak program dan aktiviti yang disediakan untuk pengunjung. Pada waktu malam, semua tarikan tersebut seperti bunga-bunga dan taman akan dihiasi dengan cahaya yang menampilkan pandangan memukau yang terhasil oleh cahaya dari bangunan, struktur dan jambatan di Putrajaya. Sebahagian daripada daya tarikan di Floria 2011 adalah:


Taman-taman perhiasan Flora
Taman Istimewa Ros
Taman Antarabangsa
Taman-taman Korporat
Taman-taman Pertunjukan Sekolah dan Universiti
Taman-taman NGO
Taman Terapi
Astaka Flora
Bazar Taman
Persembahan Seni & Kebudayaan

Masuk Percuma
Tarikh : 9hb - 17hb Julai 2011
Tempat : Waterfront Presint 2, Putrajaya
Masa Lawatan : Isnin - Khamis : 9.00 pg - 10.00 mlm
Jumaat - Ahad : 9.00 pg - 12.00 mlm

Datang tau jagan tak dtg..mmg syiok..

Kek Marble Susu


assalamualaikum...
hai sume...
ptg2 yang indah..
entri keberapa ntahla untuk ari nie..
nie kongsi resepi kek marble susu yang telah ku buat untuk bawa ke pot luck perjumpaan blok last week.. actually geram tgopk resepi nie dari kak fiza (versi Kukus) dan resepi asal dari en. mat gebu..
mmg ler sdap rasanya.. ramai kawan2 termasuk ler suamiku memuji..
tak caya layan gambar nie..nie versi bakar


Kek Marble Susu

resepi kek marble susu..

Bahan-Bahannya :-)

250 g mentega (nak sedap guna mentega berkualiti tinggi)
230 g gula halus
2 camca teh ovallate
4 biji telur gred A
270 g tepung halus*
1 camca teh baking powder*(*disatukan dan diayak)
60 g susu pekat manis
2 camca besar serbuk koko
2 camca besar susu cair
1 camca teh coklat emulco


Cara membuatnya :-)

1.Pukul mentega, ovallate dan gula halus hingga putih. Masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang dan gula hancur. Masukkan susu pekat dan gaul rata.

2.Perlahankan speed dan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, gaul rata. Bahagi adunan kepada 2 bahagian yang sama banyak. Satu dibiarkan tanpa warna dan satu bahagian di campur dengan susu cair, serbuk koko dan coklat emulco. Gaul hingga sebati.

3.Tuang secara berselang seli antara adunan tanpa warna dan adunan coklat dalam tin yang telah dilenser dengan mentega dan dasarnya dialas dengan kertas minyak. Kemudian buat beberapa pusingan dengan menggunakan chopstick.

4.Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 30 - 35 minit. Sejukkan 5 minit sebelum dikeluarkan dari tin. Sejukkan sepenuhnya atas jaringan dan hias ikut suka..

5. saya kurangkan suhu sebab oven kecik je.. kepada 165c mse masak saya ikut cucuk tgah2 smpai kering tu bru angkat..tak perasan berapa lame..

yang gmbar bwah nie versi cup..sebab loyang tak  muat..he..he
cam ne tergoda tak..klu tergoda ape lagi..layan ler resepi nie..
 

Versi Cup

Simple Deco 4 CupCakes


hai sume saje je update design2 cup cakes nie..
untuk idea dimasa akan dtg..he..he
deco nie simple je 1st time buat selepas blja kelas deco cup cakes kat Kelab Tasik Putrajaya...
seronok gak enjoys..he..he
tapi design nie mmg tak de nama..he..he just buat ikut idea sndri seperti yang kak zie g tau ikut sukela design tu..
thanks kak zie...


 






















 diantara deco-deco simple yang telah Murni Delights buat untuk Kak Zie..

7 MANISAN TERMAHAL DI DUNIA

sumber dari :
7 Manisan Termahal Di Dunia


1. Strawberries Arnaud



Kita tentunya tahu bahwa resep Strawberries Arnaud adalah es krim strawberry, dengan lemon dan anggur merah. Tapi strawberry di restoran Arnaud di News Orleans, Amerika, tidak hanya sekedar buah potong biasa. Bedanya adalah di toppingnya, berupa cincin berlian pink 4.7 karat yang pernah menjadi milik Sir Ernest Cassel, satu-satunya di dunia. Harga makanan ini? 14 Miliar Rupiah, kenapa? karena selain cincin eksklusif tadi, strawberry juga dihidangkan dengan minuman Charles X Crystal yang berharga 250 Juta Rupiah per botolnya

2. Cake Platinum



Memang tidak banyak diproduksi, tapi cake seharga 1,3 Milyar ini tentunya tidak akan anda lewatkan dengan warna berkilau indahnya. Cake ini dibuat oleh Nobue Ikara, seorang pastry chef terkenal dari Jepang, sebagai penghargaan atas kaum wanita. Kue yang didedikasikan kepada wanita Jepang terkenal seperti Rinko Kikuchi dan Chie Kumazawa ini diharapkan agar mendorong kaum wanita untuk mau menggunakan perhiasan dari Platinum
3. Frrozen Haute Chocolate



Sampai sekarang sundae buatan Serendipity 3 selalu ini masuk sebagai sundae (es krim campuran) termahal di dunia, dengan harga mencapai 10 Juta Rupiah per porsi. Tapi kali ini, mereka benar-benar berusaha gila-gilaan. Frrozen Haute Chocolate seharga 250 Juta Rupiah ini adalah hasil kerjasama antara Serendipity 3 dan ahli pembuat perhiasan, Euphoria New York. Sundae ini adalah campuran dari 28 macam coklat, dan 14 di antaranya adalah coklat termahal dan paling eksotis di dunia.

Sundae ini juga mengandung 5 gram emas yang dapat dimakan dan juga ada gelang emas dengan berlian di dasar gelas. Bahkan, sundae ini dimakan khusus dengan sendok emas, dan beberapa butir berlian coklat dan putih, yang dapat anda simpan. Hati-hati saja, jangan sampai tertelan ya!

4. The Fortress Stilt Fisherman Indulgence



Makanan yang dibuat salah satu hotel di Sri Lanka ini berharga 145 Juta Rupiah. Makanan ini pernah menjadi makanan kedua paling mahal di dunia. Makanan ini juga tidak kalah nikmat dan menarik dibandingkan dengan makanan biasa. Makanan ini terdiri dari cassata daun emas, serta compote mangga dan delima. Makanan ini akan tampak biasa jika tidak diberi hiasan yang berupa pahatan coklat berbentuk seorang pemancing dan batu akuamarin dengan berat 80 karat.

5. Macaroons Haute Couture




Untuk urusan makanan manis, Pierre Herme adalah artis luar biasa. Dengan dua toko besar yang menjadi pusat pembuatan macaroons di Paris dan Tokyo, Pierre menampilkan satu lagi resep tambahan setiap perubahan musim (yang berarti empat dalam setahun, bukan dua atau banyak, Paris dan Tokyo kan tidak mengenal musim durian). Macaroons paling terkenal buatan mereka adalah meringue puff dengan bahan pilihan Anda sendiri! Berdasarkan bahan yang dipilih oleh pemesan, macaroon buatan Pierre dapat mencapai harga 70 Juta Rupiah per kilo.


6. Chocopologie

Chocopologie buatan Knipschildt ini dijamin akan memberikan pengalaman khusus kepada lidah anda. Toko coklat yang didirikan oleh Fritz Knipschildt pada 1999 menjual coklat truffle termahal di dunia, dengan harga sekitar 50 Juta Rupiah per kilo atau, 2,5 Juta Rupiah per buah. Coklat buatan Knipschildt ini hanya dijual berdasarkan pesanan, Anda dapat mengunjungi pembuatan coklat ini di 12 South Main Street Norwalk di Connecticut, Amerika, untuk dapat mencoba surga kecil berwarna coklat ini.





7. Truffle Putih



Truffle (semacam jamur) paling halus dan paling mahal di dunia adalah truffle putih atau truffle alba dari daerah Piedmont di Itali Utara. Satu kilo jamur mahal ini dapat berharga 5 Juta Rupiah. Jamur terbesar yang ditemukan di dunia sampai sekarang memiliki berat 1,5 kilo, dan dibeli oleh Stanley Ho, pemilik kasino Makau, dengan harga 33 Juta Rupiah

Kelas Kek Coklat & Selamat Hari Ibu

 Entri pertama untuk ari isnin ini..he..he..
seperti biasa akak ku update untuk menghabiskan waktu rehat yang pnjang ini...pda jumaat ari tue..
actually 8hb mei baru nie pergi menuntut ilmu di Teratak Kak Lea Oven..di Kota Warisan..
mmg syiok dapat belajar deco2..almaklumla budak baru blja...he..he..
gambar2 di bawah nie mmg hasil dari tgan saya...bruk skit..he..he tak pndai nak m'lepa dgan baik..

ini hasilnyer...blja kek coklat bersama kak lea Oven
punyala keras tgan nak buat bunga ngan deco2 nie..he..he..
puas kak lea ajar.. bunga tu brape kali bentuk akhirnya baru jadi...


tapi klu bab tulisan mmg fail...
isy punyala berminit2 menulis..nie buktinya..

nak menulis pun saya msih bnyak yang kurang...
yang cntik2 tu bukan hasil dr tgan saya..tu dari kak lea..cntik sgt2..
beliau mmg kreatif..he..he




Edible Image ini saya tempah ngan kak lea ler..ape lagi..
meh saya tlong promote...
cntik...he..he..
mcm2 yang kak lea boleh edit utk edible image...
ada sesiapa yang berminat boleh klik disini..
Lea Oven Edible Image






 

Homemade Macaroons

rhai sume update entri lagi...
ghajin ler pulok...he..he
nie last week akitiviti buat macaroons..
dh lame menangguh akhirnya buat jugak..
ada masuk kelas skali..dlu blja buat macaroons nie..
ianya makanan manisan dari Negara Perancis...
macaroons antara 7 manisan  yang termahal di dunia...
rasanya mmg manis ler..dh name manisan
tapi saya letak filling bluberry dan strawberry...
masam2 manis...

itu model macaroons spupu saya..yang konvo baru nie..
tahniah jija..




filling strawberry


tinggal ini je..he..he buat kecil2 ramai boleh makan..
resepi nie simple je..masa belajar dia mmg rumit skit...
mcm2 kaedah dan macam2 resepi yang saya lihat tapi paling mudah saya guna tepung instant yang dlm tepun tersebut ada kandungan almond sedikit... sdap..he..he
klu yang nak resepi mudah je..
  • beli tepung instant macaroons 
  • tambah air yang suhu dia 50 ke 60c..
  • pukul je smpai pekat..
  • pas tu masuk dlm piping bag buat bulat2 seperti gmbar..he..he
  • filling ikut suka nak coklat ke, strawberry ke, peanut ke...ape2 jela..
  • bakar ikut suhu 170c masa smpai msak..he..he


tak silap harga macaroons ini dijual di luar
besar dlm 50 sen klu tak silap rm 2.00 ke atas..
nyum..nyum...nyum

re' Order Dari Lyn Spr

hai selamat ari jumaat sume...
ari nie baru ler nak update blog..he..he
rehat yang pnjang digunakan sepenuhnyer...
seperti biasala m'update tempahan oleh pelanggan-pelanggan setia
Murni Delights...
Sempena hari ibu sedunia..he..he
actually hari2 saya syg ibu saya...
tak gitu ke..he..he

lyn order kek nie untuk BS anak2 beliau..
untuk kak ?? sape lupe plak namenyer, lyn ada g tau ari tue..
yang muffin nie seperti biasala untuk anak2 beliau..
terutama adib ler... lupe tgkap gmbar adib leh upload skali...
layan gmbar2 nie..deco-deco simple je yang lyn nak..


Kek Coklat Moist & Muffin Coklat...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Post

Follower

 

Copyright© Ezahulala