assalamualaikum...
hai sume.. alhamdullilah, pagi-pagi sudah hujan lebat,
cer tengok cer tengok gambar dibawah nie..ha..kuih kaswi gitu..he..he i like kuih nie kalau dedulu suke sangat2 makan nenek muda aka nenek sedara selalu hantar kat umah sedap sangat rasanya..cume resepi nenek muda ku itu pakai kapur..resepi yang ini tak pakai kapur..time kasih kepada kak fiza kuih ini menjadi b'fast kami dan kawan2 opis ku..letak je sekejap tak samapai 10 minit settle sume..he..he alhamdulillah 1st try memberi kesan yang terbaik..he..he makin bersemangatla nak try kuih-kuih tradisional ini...
pe pun cer tengok cer tengok gambar ini sambil i mengoda u all sume...
Bahan-bahan
4 cawan air
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi
2 cawan gula merah
2 sd susu pekat
kelapa utk digaul bersama
caranya:
A. bancuhkan 2 cawan air bersama tepung gandum dan tepung ubi. kacau sebati.
B. panaskan 2 cawan gula merah bersama 2 cawan air. kacau sampai gula merah hancur.
- campurkan bahan A dan bahan B dalam satu bekas, kacau rata.
- masukkan susu pekat, dan kacau lagi.
- tapiskan dalam loyang, dan kukus selama 15-20 minit.
bila dah masak, sejukkan, potong ikut suka dan gaul bersama kelapa yg dah dicampurkan dengan secubit garam.
4 cawan air
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi
2 cawan gula merah
2 sd susu pekat
kelapa utk digaul bersama
caranya:
A. bancuhkan 2 cawan air bersama tepung gandum dan tepung ubi. kacau sebati.
B. panaskan 2 cawan gula merah bersama 2 cawan air. kacau sampai gula merah hancur.
- campurkan bahan A dan bahan B dalam satu bekas, kacau rata.
- masukkan susu pekat, dan kacau lagi.
- tapiskan dalam loyang, dan kukus selama 15-20 minit.
bila dah masak, sejukkan, potong ikut suka dan gaul bersama kelapa yg dah dicampurkan dengan secubit garam.
4 comments:
vill, share la resepi yg guna kapur tu. kak ida suka!
nnti vill update erk kak..
amboi... dah tgk dah, mmg menggoda u... apesal vill punya tak gelap kalernya?
erm..vill pkai gula merah yang biasa jual kat kedai tu tak merah pun..klu gula melaka tu wrna dia msti cntik..
Post a Comment